Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohla bych poprosit o radu??Dostala jsem od dcery jedné kamarádky tyto příklady a nevím si s tím rady:
1. Urči teplo, které musíme dodat 3,5kg železa zahřátého na teplotu tání, aby roztálo?
2. Kus ledu o hmotnosti 3,0 kg a o teplotě -15°C se má přeměnit na vodu. Jaké teplo přijme?
3. Ve vodě o hmotnosti 1kg má roztát led o hmotnosti 250g a počáteční teplotě 0°C. Janá je nejnižší možná počáteční teplota vody?
pak tu mám další a další příklady, které mi zatím nic neříkají,ale pokusím se o ně podle těchto tří na ně vyzrát..bohužel jsem ze školy 35 let a toto si moc nepamatuji.Děkuji
↑ osamela:
2.Napred spocitame teplo nutne k zahrati ledu na teplotu tani tj , kde
je rozdil teplot v tomto pripade plati
a
jemerna tepelna kapacita ledu
, po dosazeni
Ted je potreba dodat ledu teplo, aby roztal tzn skupenske teplo tani , pro ktere plati
a
je merne skupenske teplo tani, ktere je pro led
po dosazeni
Vysledne teplo je rovno jejich souctu tj
1. viz 2. cast prikladu 2 (pocitate pouze ), pouze jina konstanta
↑ osamela:tak jsem zkusila spočítat ten třetí:
334/4=83,5kJ a dosadila do rovnice Q= c*m*t 83,5=4,2*1*t t=19,88°C jen nevím jestli to mám dobře
↑ osamela:
Ano, ten prvni je spravne.
3. Je take spravne, jen maly komentar..
Reseni takoveho a podobnych prikladu vyuziva Kalorimetrickou rovnici tj, teplo prijate jste vypocitala
a to se rovna teplu odevzdanemu teto soustave (prave to teplo, ktere musi voda dodat ledu)
, kde
je rozdil teplot
a vime, ze
, protoze abychom mohli pocitat nejmensi moznou teplotu pred predanim tepla soustave (ledu) musime uvazovat, ze na konci bude take nejmensi mozna teplota vody (tedy v kapalnem stavu), takze po obecnem dosazeni
a dosazeni hodnot dostavame
↑ osamela:děkuji a podle toho jsem se snažila vypočítat další:kus ledu o hmotnosti 3kg a teplotě - 10°C se má přeměnit na vodu 20°C. Urči jaké teplo přjime led a vzniklá voda.
Q= m*t*c Q= 3*2,09*10= 62,7 kJ ...to je do 0°C
Q= lt*m Q= 3*334= 1002kJ.... to je, aby byla voda
Q= m*t*c Q= 3*20*4,2= 252kJ ....to je příjem tepla na 20°C dohromady 1316,7 kJ
prosím o kontrolu,zda jsem to aspoň pochopila nebo to mám celé špatně.
↑ osamela: díky a jeden co jsem nepochopila v ledničce se vyrobí led o hmotnosti 10 kg a teplotě 0°C z vody 5°C jak velké teplo bylo vodě odebráno??? ... myslela jsem, že té vody bylo asi 10 kg a ubírám jí teplo na 0°C tak potom Q= 10*4,2* 5=210kJ nebo jinak???
↑ osamela:možná heště + 10*334kJ= 3340 kJ +210kJ= 3550kJ by byl vysledek??
↑ osamela:↑ osamela: pocitala jsem jeste dalsi priklady jen nevim, když mám vodu o teplotě 5°C a mám z ní udělat led o teplotě 0°C tak jestli ji odeberu teplo na 0°C a pak hmotnost násobím 334 nebo 2,09 kJ hmotnost je 10kg..děkuji
Q = mc(deltaT) + ml = (10*4180*5 + 10*334000) J
To 2,09 kJ je měrná tepelná kapacita letu a dosazuje se za písmenko c, když měníš teplotu ledu.