Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Máme diferenciální rovnici:
, kde
a
.
... řešíme Laplaceovou transformací ...
Dopočetl jsem se k výsledku:
obraz funkce: 
po dosazení do funkce a úpravě dostanu:
první interval
mi vychází - to je zpětná transformace z 
druhý interval, který se má vypočítat z
mi ovšem stále nechce vyjít, jak lze interval správně dopočítat?
Nebo jsem udělal chybu už někde dříve?
Moc děkuji
Zdravím,
právě jsem kontrolovala - mně se nezdá člen v rámečku (odkud se vzal - myslím, že nemá být) a minus před 5 v závorce:
.
Zkus to projit s materiálem, teď nemám čas na podrobnější kontrolu, ale snad pomůže.
↑ jelena:
materiál mám pročtený :) ... bohužel zatím tuto kapitolu nechápu, druhý člen vznikl transformací
, mohu to zapsat i jinak:
, budu-li ale pokračovat s počtem vznikne mi:
, problém je, že po zpětné transformaci mi vznikne pro druhý interval (u goniometrických funkcí je posun o
):
a přitom by správný výsledek měl být pouze
- to znamená bez té první části.
Ale proč? Kde je chyba?
↑ PokecCZ: já si to zkusím napsát - co mi vychází, dosud jsem se nedostala k desce vlastního stolu, ale už ano, už na ni vidím :-)
↑ jelena:
díky za výpočet, ano s výsledkem, který vyšel mě to souhlasí, bohužel po zpětné transformaci mi to nesouhlasí s výsledkem dle učebnice (viz níže)
PokecCZ napsal(a):
↑ jelena:
materiál mám pročtený :) ... bohužel zatím tuto kapitolu nechápu, druhý člen vznikl transformací, mohu to zapsat i jinak:
, budu-li ale pokračovat s počtem vznikne mi:
, problém je, že po zpětné transformaci mi vznikne pro druhý interval (u goniometrických funkcí je posun o
):
a přitom by správný výsledek měl být pouze
- to znamená bez té první části.
Ale proč? Kde je chyba?
konkrétně zpětná transformace z
...
↑ PokecCZ: no a při tom posunu - nevyruší se část se sin, cos? cos(pi)=-1 sin(pi)=0 a pod.?
↑ PokecCZ: a ten váš výsledek je rozepsán na 2 intervaly (tak jak je v zadání)? Není to jen problém se zápisem výsledku?
Teď jsem se dívala do materiálu a my v podstatě řešíme příklad 16 z kapitoly 6.
↑ jelena:
Zajímavé, skutečně se jedná o velice podobný, vlastně stejný, příklad a výsledek je totožný. Zbývá tedy jediné - jestli můžu ještě otravovat :). Jakým způsobem (dle jakého pravidla) se ve vzorovém příkladu zbavili sinu a cosinu při "přepsání" do výsledku pro jednotlivé intervaly?
↑ PokecCZ: děkuji :-)
teď se prosím podivej na zápis výsledku v příkladu 16 z kapitoly 6 (obě varianty zápisu) od paní Hyánkové a na text hned na úvod kapitoly 4.
Celou dobu (ani nevím proč) jsem tomu rozuměla, že výsledek je pouze jeden, ne pro 2 intervaly. Už v pořádku?
↑ PokecCZ: ani ne, tam nejde o zbavení, ale o jinou formu zápisu. Zkus pořádně projit text ve všech kapitolách, poznámky jsou užitečné.
Nějaký teoretický výklad v mém provedení by působil navysost směšně, do toho se pouštět nebudu, téma označím za vyřešené.
Stránky: 1