Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj potřeboval bych pomoct s řešením zdánlivě jednoduché log. rovnice. Nevyužívám kalkulačku.
s tímto zadáním nemám problém
x^logx+2 = 100x
ovšem zde už problém nastává:
x^log(x+2) = 100x
Děkuji za pomoc.
x^log(x+2) = 100x
Zlogaritmujeme:
log(x^log(x+2)) = log(100x)
Podle pravidla: log(x^a) = a*log(x) máme:
log(x+2)*log(x) = 2*log(x)
Převedu na součinový tvar:
log(x)*(log(x+2)-2)=0
Buď log(x)=0, odtud x=1, nebo log(x+2)-2=0, odtud log(x+2)=2, odtud x+2=100, odtud x=98.
↑ Anonymystik:
Ahoj, ano takto jsem to všechno taky udělal, ale po dosazení výsledku x=98 do rovnice mi nevyšla zkouška.
Děkuji za odpovědi
Ani x=1 není kořen (-: Podle mě z toho plyne, že rovnice nemá řešení. (-:
A jo, já jsem blbý... logaritmus součinu je SOUČET logarimů, takže tam má být 2+log(x) místo 2*log(x)
↑ Spybot:
To je pravda, já jsem také dospěl k jinému K1 , ale K2 mi vyšlo i bez té úpravy 98.
↑ Anonymystik:
log(x) - is natural logaritmus
to bude ten problém ne?
↑ jrn:
Odkial je mimochodom tato uloha? Lebo ak si si ju vymyslel, tak je dost pravdepodobne, ze ju stredoskolskymi metodami nevyriesime. Najma, ked je v argumente logaritmu sucet.
↑ Spybot:
jsem ve čtvrťáku na gymplu, dostal jsem tohle za domácí úkol. Nevim si s tím druhým zadáním rady.. mám grafickou kalkulačku od CASIA a ta mi vyplivne jakýsi výsledek, který je ověřený i zkouškou. Mě ale zajímá postup..
↑ Alivendes: Tak pokud jsi došel k tomuto výsledku, tak by (jedno z) řešení mělo být x=2, což se ale asi pravda nebude.
↑ Anonymystik:
omlouvám se ,to je pravda ...udělal jsem chybu ...napsal jsem hloupost
↑ jrn: Třeba jste se měli zamyslet, proč by to nemělo jít vyřešit. Kdo ví...
↑ Anonymystik:
nejsem v matice nějak vzdělaný, sice mě baví a jde mi, jsem zatím jenom ve čtvrťáku, ale kalkulačka výsledek vyplivla, takže by to mělo být řešitelné aspoň k nějakému rozumnému tvaru nebo?
Z rovnice
Newtonovou iterací vychází 
Stránky: 1