Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s tímto příkladem:
Kmen tvaru komolého rotačního kužele je 3 m dlouhý, na tlustším konci má obvod 0,9 m, na tenčím konci 0,6 m. Má se z něho vytesat trám čtvercového průřezu, který je shodný se čtvercem vepsaným do menší podstavy. Vypočtěte objem odpadu.
Za každé nápady budu vděčná. Díky :)
↑ NikolaM: vypočítej objem toho komolého útvaru, poté toho kvádru a odečti ho od toho komolého abys dostala odpad
pokud nevíš, tak to napiš, já jsem hned tady a koulnu se na to
↑ NikolaM: napiš postup počítání objemů, najdeme chybu
koukal jsem na to a neměl by být problém, výšku známe, poloměry podstav také (vypočítáme z obvodů podstav) ... a pak určit ten hranol by také nemělo být těžké, protože jeho mu bude opsána kružnice rovnající se horní podstavě
↑ NikolaM: zadrž, hned napíšu
objem komolého rotačního kužele je
nyní objem hranolu (trámu) kde a je délka hrany podstavy toho trámu
byl bych rád, kdybys udělala náčrtek jak to vypadá, když je čtverci (podstava) opsána kružnice a vyjádřila délku hrany
↑ NikolaM: mohu se zeptat, jak jsi pochopila tu kružnici opsanou a tu hranu? já jen chci být jistý, že lidé ještě (nic osobního) nejsou tak líní, že když někdo chce je něco naučit a chce, aby na část přišli sami, tak že na to nebudou kálet, ale udělají to díky
No já to počítal jako plochu dvou trojúhelníků, každý o výšce a základně ,
↑ mikl3:
d je délka kmene
Já to nepočítal pomocí Pythagorovy věty, to by bylo příliš složité :-)
Ale vyšlo mi to stejně.