Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ještě bych potřebovala poradit, jak postupovat s tímto příkladem.
Jsou dány dvě různoběžky a bod M, který neleží na žádné z nich. Sestrojte všechny kružnice, které procházejí bodem M a dotýkají se obou přímek.
Děkuji Adéla
↑ kostkovaadela: A prosím vás moc. Je to akutní. Zítra z toho mám zkoušku.
Ahoj..Na začiatok..Bod M musí ležať medzi rovnobežkami, inak úloha nemá riešenie.
Najprv narysuješ množinu stredov kružníc, ktoré majú dotyk s dvoma rovnobežnými priamkami.
Teraz spravíš kolmicu na rovnobežky cez bod M. Priesečník s množinou bodov označíš napríklad P a priesečník s jednou z rovnobežkou R. Zoberieš do kružidla vzdialenosť PR a spravíš kružnicu so stredom "M". Priesečník kružnice a množiny bodov je stred hľadanej kružnice - tieto priesečníky budú 2.
↑ BakyX: Ale já mám různoběžky nikoliv rovnoběžky :)
Ten postup bez nacrtku, na kterym by to bylo videt asi bude trochu hur pochopitelnej:
Bod, ve kterem se ruznobezky protinaji nazveme napr. V. Stredy hledanych kruznic(budou 2), budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji tyto ruznobezky. Dale si udelame usecku MV. Zvolim si nahodne na jedne z primek bod, nazveme ho R. Bodem R povehu kolmici, ktera mi nekde protne osu uhlu sevreneho ruznobezkami. Tento bod si nazvu S. Bodem S vedu kruznici o polomeru RS, ktera mi protne usecku MV ve dvou bodech, ozancim si je M1 a M2. Usecky
a
budou rovnobezne s useckami
a
, kde
a
jsou stredy hledanych kruznic, ktere zaroven budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji ruznobezky. Da se to pochopit? Bohuzel nevlastnim scanner, tak ti nemuzu ukazat nejaky nacrtek.
↑ Phate: Jo, dá se to pochopit úplně krásně. Děkuju
Akorát tedy. Rýsovala jsem si to, a neni mi jasné toto: Usecky M1S a M2S budou rovnobezne s useckami MS1 a MS2 , kde S1 a S2 jsou stredy hledanych kruznic, ktere zaroven budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji ruznobezky.
Kde vezmu S1 a S2 ??