Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2011 22:12

kostkovaadela
Zelenáč
Reputace:   

Podobná zobrazení

Ještě bych potřebovala poradit, jak postupovat s tímto příkladem.
Jsou dány dvě různoběžky a bod M, který neleží na žádné z nich. Sestrojte všechny kružnice, které procházejí bodem M a dotýkají se obou přímek.

Děkuji Adéla

• (téma jako vyřešené označil(a) kostkovaadela)

#2 11. 01. 2011 22:25

kostkovaadela
Zelenáč
Reputace:   

Re: Podobná zobrazení

↑ kostkovaadela: A prosím vás moc. Je to akutní. Zítra z toho mám zkoušku.

#3 11. 01. 2011 22:30

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Ahoj..Na začiatok..Bod M musí ležať medzi rovnobežkami, inak úloha nemá riešenie.

Najprv narysuješ množinu stredov kružníc, ktoré majú dotyk s dvoma rovnobežnými priamkami.

Teraz spravíš kolmicu na rovnobežky cez bod M. Priesečník s množinou bodov označíš napríklad P a priesečník s jednou z rovnobežkou R. Zoberieš do kružidla vzdialenosť PR a spravíš kružnicu so stredom "M". Priesečník kružnice a množiny bodov je stred hľadanej kružnice - tieto priesečníky budú 2.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#4 11. 01. 2011 22:34

kostkovaadela
Zelenáč
Reputace:   

↑ BakyX: Ale já mám různoběžky nikoliv rovnoběžky :)

#5 11. 01. 2011 22:44 — Editoval Phate (11. 01. 2011 22:46)

Phate
Reputace:   99 

Ten postup bez nacrtku, na kterym by to bylo videt asi bude trochu hur pochopitelnej:
Bod, ve kterem se ruznobezky protinaji nazveme napr. V. Stredy hledanych kruznic(budou 2), budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji tyto ruznobezky. Dale si udelame usecku MV. Zvolim si nahodne na jedne z primek bod, nazveme ho R. Bodem R povehu kolmici, ktera mi nekde protne osu uhlu sevreneho ruznobezkami. Tento bod si nazvu S. Bodem S vedu kruznici o polomeru RS, ktera mi protne usecku MV ve dvou bodech, ozancim si je M1 a M2. Usecky $M_1S$ a $M_2S$ budou rovnobezne s useckami $MS_1$ a $MS_2$, kde $S_1$ a $S_2$ jsou stredy hledanych kruznic, ktere zaroven budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji ruznobezky. Da se to pochopit? Bohuzel nevlastnim scanner, tak ti nemuzu ukazat nejaky nacrtek.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#6 11. 01. 2011 22:54 — Editoval kostkovaadela (11. 01. 2011 22:57)

kostkovaadela
Zelenáč
Reputace:   

↑ Phate: Jo, dá se to pochopit úplně krásně. Děkuju
Akorát tedy. Rýsovala jsem si to, a neni mi jasné toto: Usecky  M1S a M2S budou rovnobezne s useckami  MS1 a MS2 , kde  S1 a  S2 jsou stredy hledanych kruznic, ktere zaroven budou lezet na ose uhlu, ktery sviraji ruznobezky.
Kde vezmu S1 a S2 ??

#7 11. 01. 2011 23:03

Phate
Reputace:   99 

Povedes rovnobezku s useckou $M_1S$ a $M_2S$ bodem M a tam, kde se ti protnou s s osou uhlu, tak tam budou lezet dva hledane stredy

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#8 11. 01. 2011 23:37

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Je to jeden z typických příkladů na použití stejnolehlosti se středem v bodě V.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

Zápatí