Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Snažím se o toto: (v² + 1)² - (v² - 2v - 1)², což mám rozložit na součin mnohočlenů a výsledek má vyjít takto: 4v(v + 1)(v - 1)(. Poraďte prosím...

↑ EmilBuisson:
Tak to roznásobte, sečtěte a odečtěte (to co lze) a pak je potřeba vhodně vytknout.
↑ teolog:
Děkuji, vím že to zní blbě, ale zkoušel jsem to asi 10x a stejně nic.

↑ EmilBuisson:
Tak v roznásobení problém snad není. Tak sem napište ten mezivýsledek, já nebo někdo z kolegů se na to mrkneme.
Toto sa dá rozložiť podľa "vzorca" zo ZŠ A² - B² = (A - B)(A + B), kde A je (v² + 1) a B je (v² - 2v - 1). Potom ten rozklad vyzerá takto:
((v² + 1) - (v² - 2v - 1))*((v² + 1) + (v² - 2v - 1)).
( A - B )( A + B )
Po úprave - pozor na znamienka - vyjde (2v + 2)*(2v² - 2v). Z prvej zátvorky sa vyberie2, teda
2(v + 1)*(2v² - 2v) a z druhej 2v, teda (pomaly) :
2(v + 1)*2v*(v - 1), tie 2v sa dajú prehodiť dopredu k tej dvojke (komutatívnosť násobenia), vyjde 4v(v + 1)(v - 1).
* znamená krát
komutatívnosť - môžeš prehadzovať, výsledok sa nezmení, napr 5*4 = 4*5 = 20
Ako píšeš druhé mocniny, napr. v² ?
Děkui za opdpoveď. až dneska ráno mi došlo, jakej jsem to blbec, nenapadlo mě to dřív.
Problém je, že mi nejde druhý příklad:
(x+4)4 – x4 + 2x2 - 1= upravit, tak jako v minulém a má vyjít (4x)(x + 1)2 , ale mě vychází 8x(x2 + 1)
Omlouvám se za ty mocniny, jestli jsou dostatečně rozlišené, mě se zdá že ne. ale pokaždé, když to sem nakopíruju, tak se to zvětší...
Na označenie umocňovania slúži znak ^ v anglickej klávesnici.
Pripadá mi to zase vzorec a² - b², kde a = (x+ 4)² a b = (x - 1)² , ale keď to počítam, nevychádza to. Je dobre opísané zadanie?
Ak je v prvej zátvorke miesto 4 v skutočnosti jednotka, tak správny výsledok je 4x(x + 1)², mimochodom, dá sa presvedčiť dosadením nejakého čísla za x do zadania aj do výsledku.
Riešenie:
((x + 1)²)² - (x² - 1)² =
( (x + 1)² - (x² - 1) )*( (x + 1)² + (x² - 1) ) =
( x ² + 2x + 1 - x² + 1)( x ² + 2x + 1 + x² - 1) =
(2x + 2)(2x ² +2x). Z prvej zátvorky sa vyberie 2 a z druhej sa vyberie 2x, výsledok 2(x+1)*2x(x+1), teda 4x(x+1)(x+1), teda 4x(x + 1)².
That´s that - eto vsjo.
↑ Dana1:
Ano, je to špatně opsané, sorry, děkuju za odpověd.
↑ Dana1:
Ještě vás pootravuju: (1/x + 1) - 2/((x + 1)^2) - (x^2 - 1)/((x + 1)^2) a výsledek je 0 pro x se nerovná minus jedné
a ještě a/(1 - a) - (1 - a)/a + (1/(a^2 + a)) řešení je 2/(1 - a) ; pokud a se nerovná nule a zároveň se nerovná jedné.

↑ EmilBuisson:
Nezlobte se na mne, mám náročný den a jsem trochu podrážděný, ale přesto mi to nedá: kolegové Vám nahoře ukázali několi postupů v těchto příkladech. Nechcete se je konečně naučit, abyste přestal jen tupě opisovat?
↑ teolog:
Já se nezlobím :). To, že Vás tak využívám je proto, že mi jediný příklad nevyšel podle výsledku. Ani JEDEN. Tak proto mám ty dotazy, jsem nejspíš úplně vypatlaný. Pravidla používám důsledně, kontroluju se min. 3x a stejně se mi nedaří dosáhnout výsledků...

↑ EmilBuisson:
Ok, to se stává. Ale v tom případě bych Vám poradil, abyste sem napsal svůj pokus o vyřešení včetně špatného výsledku a my Vám tam najdeme případné chyby. I pro Vás je tohle lepší, než přijímat cizí řešení (ikdyž správné).
↑ mikl3:
Tento jsem vyřešil jakš takš před polednem, ale stejně děkuji.
↑ teolog:
moje řešení: (1/(x + 1)) - 2/((x + 1)^2) - (x^2 - 1)/((x + 1)^3)= (x^2 + 2x + 1 - 2x - 2 - (x - 1)(x + 1)) / ((x + 1)^2 . (x + 1)) a výsledek má být (výsledek je) 0 pro x se nerovná minus jedné
moje řešení: a/(1 - a) - (1 - a)/a - (1/(a^2 + a))= (a( a^2 + a) - ( 1 - a )( 1 + a )( 1 - a ) + (1 - a)) / (a( a + 1)( 1 - a))=
= (2a^2) / (a( a + 1)( 1 - a)) = 2a / ( a + 1)( 1 - a)
a to to má vyjít (řešení je) 2/(1 - a)

↑ EmilBuisson:
U prvního příkladu máte v první závorce
, ale z Vašeho postupu se mi trochu zdá, že by tam mělo být
. Je má úvaha správná?
↑ teolog:
Ak chceš, Skype danuska858
Myslím, že tá možnosť číslo 2 vyplýva aj z podmienky x sa nesmie rovnať -1, ináč by tam bola aj podmienka x rôzne od 0.
Z postupu autora zadania vidím, že nedáva dobrý spoločný menovateľ. ale to neovplyvňuje, že čitateľ nevyjde0. Okrem toho 2 zátvorky v čitateli posledného zlomku sú neužitočné a autor nepridal do tohto čitateľa čitateľa tú zátvorku, ktorú pridal do menovateľa (ak má v zadaní dobre napísaný čitateľ).
UŽ MOŽNO VIEM, KDE JE CHYBA!!!
V poslednom (treťom) čitateli má byť asi iba (x - 1), a nie (x^2 - 1), vtedy to 0 vyjde. (Inšpirovala ma tá pridaná zátvorka (x+1))
Ak je prvý menovateľ (x + 1), do čitateľa sa dopĺňa už len 1 zátvorka a nie dve (začiatok riešenia by potom nemal byť x^2 + 2x + 1, ale iba x + 1, lenže ani takto to 0 nevyjde, ak druhú mocninu v treťom zlomku nedáme preč..
Stačí spoločný menovateľ (x + 1)^2 a nie ešte vynásobený zátvorkou (x + 1).
↑ EmilBuisson:
Je to zadanie v druhom príklade dobré?
Keď sa do zadania aj do "výsledku" dosadí číslo napríklad a = 2, nevyjde rovnosť, takže výsledok k tomu zadaniu nepatrí. Okrem toho chýba ešte podmienka a rôzne od -1.
MNE TO VYŠLO TAK AKO TEBE, aj kontrola po dosadení čísla a = 2 do zadania a do výsledku vyšla.
:)))
↑ teolog:
Ano, promiňte, zapomněl jsem na závorku.
Teď jsem to upravil, ale ten druhý s těmy áčky mi stejně nevychází :(.
a/(1 - a) - (1 - a)/a - (1/(a^2 - a)) doufám, že společný jmenovatel je a. ( 1-a ). ( a-1 )
↑ EmilBuisson:
V druhej zátvorke má byť pri spoločnom menovateli + .
ALE DOBRE TO MÁŠ TY (s tými ačkami), má to vyjsť tak ako tebe, prečo mi neveríš?
ALE asi si dal zlé znamienko do zadania, keď si písal svoje riešenie s ačkami, máš tam - a v riešení uvádzaš +.
Takže AKÉ BOLO TO OZAJSTNÉ ZADANIE s ačkom? + alebo mínus. Lebo ak +, máš to dobre.
Ak mínus, aj tak vyjde iný výsledok ako ten, čo "má vyjsť".
Ešte k tej kontrole správnosti výsledku:
Správnosť výsledku sa dá overiť nie iba pri rovnici, ale aj pri upravenom ("vypočítanom") výraze.
Z podstaty úprav výrazov vyplýva (veď píšeš stále =), že prvý výraz (zadanie) sa rovná poslednému výrazu (výsledok).
Ak sú to výrazy s premennou, znamená to, že ak dosadíš do zadania nejaké (dovolené) číslo a vyrátaš príslušnú hodnotu, tak po dosadení toho istého čísla do výsledku musíš dostať takú istú hodnotu.
Platí pre výrazy zložité aj jednoduché, napr.: 3x + 5 - 2x + 8 = x + 13. Výraz jednoduchý, žiadne výpočty "medzi". Zadanie 3x + 5 - 2x + 8, výsledok x + 13.
Keď do zadania dosadíš hocičo, napr. x = 0 a do výsledku tiež, musí Ti vyjsť "to isté".
Do zadania: x = 0 3x + 5 - 2x + 8 = 3*0 + 5 - 2*0 + 8 = 0 + 5 - 0 + 8 = 13
Do výsledku: x=0 x + 13 = 0 + 13 = 13
Do zadania: x = 5 3x + 5 - 2x + 8 = 3*5 + 5 - 2*5 + 8 = 15 + 5 - 10 + 8 = 18
Do výsledku: x=5 x + 13 = 5 + 13 = 18
Rovnako sa dajú kontrolovať výsledky aj pri zložitých úlohách, vždy zadanie a výsledok.
Podmienka je, že sa človek nepomýli pri výpočte a dosádza len dovolené čísla. :)))
Výsledky v knihách nemusia byť správne, všetci sme omylní...
↑ Dana1:
to s áčkama už jsem opravil