Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, potreboval by som pomoct s jednym dokazom.. v lindu je zadanie aj postup co som urobil, neviem sa vsak pohnut dalej.. ako dokazat ze z tychto rovnosti vyplyva linearna zavislost??
(implikaciu ze ak su linearne zavisle tak vyrobia nulovy vektor som urobil)
Odkaz
↑ martanko:
Nástrel: Z rovnosti
vyplýva, že vektory (axb), (bxc) a (axc) sú LZ. Prenásobením skalárne postupne všetkými vektormi a,b,c dostaneme
Z tohto vyplýva, že a je kolmé k (bxc), b je kolmé k (axc) a c je kolmé k (axb). Rozmýšľam ako ďalej . . .
EDIT:
Vlastne už prvá z trojice rovníc hovorí, že a je kolmý na normálu k rovine (b,c). Teda "a" leží v rovine (b,c) a teda existuje lineárna kombinácia vektorov (b,c), ktorá vytvorí "a".
↑ lukaszh: dakujem za ochotu a aspon daku reakciu, no z toho co si napisal nic nerozumiem :/
↑ martanko:
Prosím si kompletné zadanie, pretože sa mi to nezdá. Implikácia, ak sú LZ, potom ... neplatí napríklad pre vektory
(1,0,0)
(0,1,0)
(1,1,0)
ktoré sú zrejme LZ, ale nespĺňajú uvedenú rovnosť.
(1,0,0) x (0,1,0) = (0,0,1)
(0,1,0) x (1,1,0) = (0,0,-1)
(1,0,0) x (1,1,0) = (0,0,1)
Súčet nie je nulový vektor.
↑ lukaszh: posielam Odkaz na cele zadanie je to zo vcerajsej skusky a vrta mi to hlavou :/
↑ martanko:
Tak mi povedz, načo si dokazoval opačnú implikáciu, než je v zadaní? A ako si to teda dokazoval? :-) Táto implikácia => podľa mňa platí. Postup viz. vyššie.
↑ lukaszh: myslim ze si mi dobre radil, tak a mam to :)
Stránky: 1