Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, nevim si rady s jednostrannymi derivacemi tehle fce... Kdyby mi s tim nekdo pomohl bylo by to fajn, protoze uz jsem vyzkousel snad vse, ale k spravnemu vysledku jsem se nedostal...
http://www.sdilej.eu/pics/1aa78a8ab4084 … 1edbd0.jpg
Začal bych tím, že bych si určil definiční obor té funkce f , který bude totožný s definičním oborem funkce arccos
(díky tomu, že "vnější" funkce sin je definována na celé reálné ose), bude to tedy jakýsi interval D_f (který ?).
Derivaci funkce f ve vnitřních bodech intervalu D_f vypočítáme podle věty o derivaci složené funkce.
Až to budeš mít, podíváme se dál. Případně napiš podrobněji, která část výpočtu jednostranných derivací je Ti nejasná.
↑ Rumburak:
No tak definicni obor bude -1,1 vcetne tech bodu....problem mi prave dela vypocet v techto bodech...Tedy f-(1) a v f+(-1)...na ten bod f-(1) uz jsem asi prisel, to by melo vyjit 2 ale v tom druhem bode moc nevim...
↑ fordox:
V krajních bodech nemůžeme použít vzorec pro derivaci složené funkce, protože dosazením x = 1 nebo x = -1 do toho vzorce bychom dostali
nulu ve jmenovateli. Derivaci (jednostrannou) v každém z těchto krajních bodů bude nejspíše nutno spočítat přímo podle definice derivace,
tedy. např.
a obdobně pro druhý krajní bod zleva. Ale je možné, že Ti neradím nic nového, protože zatím o Tvém dosavadním postupu vůbec nic nevím.
EDIT. Ten výsledek
mi také předběžně vychází (bez záruky).