Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Učíme se lomené výrazy a vše s tím spojené , dostaly jsme DÚ s pěti podobnými příklady ... Mohl by mi někdo naznačit jak mam vypočítat ten první s těmi ostatnímy si už něhaj poradím děkuji moc ....
Př :http://www.edisk.cz/stahni/16855/priklad.bmp_2.81MB.html
příklad je uložen jako Imige na Edisku , kdyby mi někdo prosím poradil jak na výpočet má to jen 2,5mb ke stažení , jestli by to někdo stih ještě dnes se na to mrknout
↑ Helpik:
Neuteklo ti a u první 16?
na čitatel použij vzorec č. 1.2
Máš pravdu uteklo mi tam a ... ma to být 16a... a měl bych pro vás ještě jeden jestli bych mohl dát do placu opět psaný v MS Word a uložený na Edisku .. tenhle je težší dělení
Jinak součin v zadání vypadá takto ---- 2a (na druhou ) - 4a - ab + 2b
↑ gladiator01:
Nebylo by lepší upravit začátek jmenovatele na a(2a-4) a to by se pak vykrátilo s čitatelem? Jestli by to teda šlo se ptam, ja tomu moc nerozumim.
↑ zdenek1:
Si si jistej tou mocninou u čitatele v předposlednim "příkladu"? (Když už tu píšu, jak se říká tomu, co sem nazval "příklad" není to "mezivýpočet"? Děkuju za vysvětlení.)
↑ 000:
Má to dobře. Podívej na ten vzorec co jsem odkazovala.
Když už tu píšu, jak se říká tomu, co sem nazval "příklad" není to "mezivýpočet"?
Mezivýpočet nebo krok výpočtu, ...
↑ Helpik:
Příště si pořádně přečti co jsi napsal, než to někam nahraješ. Jedno znaménko špatně a vyjde to úplně jinak.
Jinak součin v zadání vypadá takto ---- 2a (na druhou ) - 4a - ab + 2b
Pleteš si pojmy, ne součin, ale jmenovatel.
Další příklad samozřejmě můžeš, ale založ si další téma. A bylo by vhodnější zapsat jinak než přes ten word (je to nepohodlné to stahovat a s pomalým připojením to trvá dlouho). Zkus si kliknout (text se ti přenese do okna pro zprávu) na zadání v mém prvním příspěvku a podívat se jak se píše v TeXu a své nové zadání pak zapiš podobně.
↑ gladiator01:
Ano, úpravu čitatele má správně, ale ve druhém kroku výpočtu při krácení (čitatele se jmenovatelem) se v dalším kroku čitatel nezměnil.
//edit:
Podle mě by měl třetí mezivýpočet vypadat takto: nebo takto:
Kde mám chybu?
↑ 000:
Vždyť krátí až v posledním kroku
Čitatel jsme upravily podle vzorce, ve jmenovateli jsem vytkli z a z
Nyní ve jmenovateli vytkneme
A zkrátíme
Už je to jasné?
Nyní ve jmenovateli vytkneme
Ajo, furt mi nedocházelo, že to ještě krátit nemůžu, protože je tam to mínus, respektive jsem to nevěděl. Už to chápu, děkuji za vysvětlení a omlouvám se za zaspamování témy.
↑ 000:
Nevadí, hlavně že jsi to pochopil. To by tě učitelka hnala kdyby jsi krátil v součtu při písemce.
↑ Helpik:
Jestli to je jasné i tobě, tak označ téma za vyřešené.
↑ gladiator01:
možná to byl záměr napsat ,
ale jenom bych podotkl, že v je možnost napsat to v rámečku \fbox{}
↑ byk7:
Díky, vím, že jde nakreslit rámeček, ale nemohla jsem najít jak. Upravím to.
↑ gladiator01:dobrá nějak sem to pobral ale pořád mi nejde do hlavy jak si se zbavil těch 2a a -b před těmi zavorky ... to jinak sem to cele pochopil
A měl bych tu ještě jeden ...
↑ Helpik:
Umíš vytýkat před závorku?
Vždyť to tam píšu vytknu (a-2) - v obou sčítancích je společné, takže ho mohu vytknout - tj. jako bych oba scčítance vydělila
Napíšu si
1. Teď co mi zbyde z první části: z když to vydělím ? Přece
Nyní tedy už mám
2. Co mi zbyde z druhé části? když vydělím ? Zbyde .
Mám tedy:
Pro nový příklad nové téma, jak už jsem ti psala výše.
Stránky: 1