Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2011 16:21

Saguinus
Zelenáč
Reputace:   

Matice homomorfizmu

Zdravím, nevím si rady se hlevně se zadáním toho to příkladu:

Nechť V je dvojrozměrný vetkorový prostor nad R, M = {(1,2),(2,3)} a N = {(1,1),(1,0)} jsou báze, K je kanoická báze a lineární zobrazení  f je definováno hodnotami na bázi M:
                                                                                f((1,2)) = (3,5)
                                                                                f((2,3)) = (1,2)
Určete matice homoformizmu (f)NM, (f)MK a (f)KK a určete vektor f((-1, 5)).

Nemám vůbec páru co je f((1,2)) = (3,5),f((2,3)) = (1,2) a co mám dělat s tím vektorem f((-1, 5)). Prosím pomozte mi trochu osvětlit to zadání pak už bych to měla nejak zvládnout.

• (téma jako vyřešené označil(a) Saguinus)

#2 19. 01. 2011 17:03 — Editoval Azeret (19. 01. 2011 17:03)

Azeret
Reputace:   

Re: Matice homomorfizmu

Ahoj, f(1,2) = (3,5) ti říká, že vektor (1,2) se zobrazí na vektor (3,5) (f je zobrazení, které jistým způsobem transformuje vektory které do něj vložíš . . . možná pomůže i představa funkce - f(x) = y .  . .)
no a určete vektor f(-1,5) - máš zjistit na jaký vektor se ti zobrazí vektor (-1,5). Jde o to, že když spočítáš matice homoforfismu, vlastně tím vyjádříš charakter toho zobrazení - pak platí něco jako $(-1,5)^T(f)_{kk} = (f(-1,5)))^T$ kde tedy (-1,5) jsou souřadcice vektoru vzhledem k dané bázi (u kanonické jsou to tedy samotné složky toho vektoru). Velké $T$ značí transponovaný vektor - podle konvence se vektory zde píší do sloupečků . . .
snad je to tak ok.  .

pi = 3

#3 19. 01. 2011 20:20 — Editoval Saguinus (19. 01. 2011 20:41)

Saguinus
Zelenáč
Reputace:   

↑ Azeret:
Takže f((1,2)) = (3,5), f((2,3)) = (1,2) jsou nejaké řádky zobrazené matice. To jsem ještě nějak dohromady dala. Tak nějak tu teorii ještě zvládám ale tapraxe je horší... :-(

Vím, že platí něco jako (f)MM = (1)MN(f)NN(1)NM. Já teď nevim, která s těch matic to je, je-li to nějaká z nich ((1)NM...matice přechodu od N k M)

Pokud tudy cesta nevede, ale mám ze zadání, který vektor se zobrazí na který, zjistit, co kdy mám s tím vektorem dělat (sčítat,násobit...), jak to udělám?

#4 19. 01. 2011 21:36

Azeret
Reputace:   

↑ Saguinus: Stručné řešení je tady (doufám, že tam nemám někde chybu - uvítám kontrolu - píšu narychlo. . )

http://www.edisk.cz/stahni/40413/prikla … .44KB.html

>>který vektor se zobrazí na který, zjistit, co kdy mám s tím vektorem dělat (sčítat,násobit...)  - zobrazení je lineární, takže v principu se jedná pouze o lineární kombinace vektorů které zobrazuješ - defakto můžes hledat linearní kombinace vzorů takové abys dostala jejich obrazy.  . .

pi = 3

#5 19. 01. 2011 22:12

Saguinus
Zelenáč
Reputace:   

↑ Azeret:
Aha diky moc priste uz to snad pujde

Zápatí