Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2011 09:54

calis
Místo: Radvanistan
Reputace:   

Definiční obor (info)

Zdravím Vás,

měl bych několik dotazů:
_________________________________________________________________________________________

1: Kdy se dává do grafu intervalů (co se týče funkce se zlomkem) čitatel a kdy jmenovatel? někde jsem viděl, že někdy tam dávají i
čitatel a jmenovatel (nemyslí, když je čitatel třeba 4x , 1, atd... to vím, že u 4x je to 0.)

_____________________________________________________________________________________________

2:čím se řídím, když určuji def. obor z vypočtených konečných X všech funkcí ??? protože někdy se určuje průnik z intervalů a někdy podle
+ , - v grafu...(přítelkyně říká, že když vidí v def oboru některé funkce př.  (x-1) (x-1) nebo (x-1) tak to počítá pomocí +, - v grafu intervalů).

_______________________________________________________________________________________________

3: podobná otázka: kdy se def obor určuje podle +,-  v grafu a kdy podle intervalů ???

____________________________________________________________________________________________

4: dá se ve wolframu počítat def. obor ??? a když ne tak existuje nějaký program  ???
Odkaz

__________________________________________________________________________________________

Všichni se v něčem předstihujeme, proto se od sebe učíme, je to lidské, nic lidského mi není cizí ... ;)

• (téma jako vyřešené označil(a) calis)

#2 20. 01. 2011 10:12 — Editoval Dana1 (20. 01. 2011 10:13)

Dana1
Host

Re: Definiční obor (info)

↑ calis:

Otázky nie sú zrozumiteľne formulované.

1. Treba dodržiavať pravidlá fóra.

2. Keby si dal konkrétne príklady, dalo by sa odpovedať.

3. Ja konkrétne s Wolframom nepracujem, ale myslím si, že sa tam definičný obor uvádza.

#3 20. 01. 2011 10:46

calis
Reputace:   

Všichni se v něčem předstihujeme, proto se od sebe učíme, je to lidské, nic lidského mi není cizí ... ;)

#4 20. 01. 2011 10:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ calis:

Zdravím Vás,

problém vidím v tom, že Vy se branite vidět v hledání def. oboru řešení nerovnic (případně rovnic) a hledáte v tom nějakou speciální vědu.

Váš cíl je - nácvik "řešení rovnic a nerovnic v podílovém a součivém tvaru" - především. Metodu si volte libovolnou (grafickou, tabulkovou, intervaly), ale správně.

Přítelkyně má vždy pravdu.

#5 20. 01. 2011 11:22

calis
Reputace:   

↑ jelena:

máte pravdu !!! když sem nejdříve řešil nerovnice a pak začal def. obory, tak sem si říkal, že je to hodně podobné.... !

takže říkáte, že je to stejné co se čtení def. oboru týče, jak u nerovnic ???

#6 20. 01. 2011 11:23

calis
Reputace:   

↑ calis:  resp. zápis do D(f) ???

#7 20. 01. 2011 11:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ calis:

tady jsem napsala kuchařku s využitím vyšší kuchařky.

Tedy nejdřív pro zadanou funkci sestavím všechny rovnice a nerovnice, co plynou z nalezených rizik, potom rovnice, nerovnice vyřeším a vyloučím takto rizika a mám nalezen def. obor.

#8 20. 01. 2011 11:44

calis
Reputace:   

↑ jelena: teď jdu na to vaření ;)

Zápatí