Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2011 09:54

calis
Místo: Radvanistan
Reputace:   

Definiční obor (info)

Zdravím Vás,

měl bych několik dotazů:
_________________________________________________________________________________________

1: Kdy se dává do grafu intervalů (co se týče funkce se zlomkem) čitatel a kdy jmenovatel? někde jsem viděl, že někdy tam dávají i
čitatel a jmenovatel (nemyslí, když je čitatel třeba 4x , 1, atd... to vím, že u 4x je to 0.)

_____________________________________________________________________________________________

2:čím se řídím, když určuji def. obor z vypočtených konečných X všech funkcí ??? protože někdy se určuje průnik z intervalů a někdy podle
+ , - v grafu...(přítelkyně říká, že když vidí v def oboru některé funkce př.  (x-1) (x-1) nebo (x-1) tak to počítá pomocí +, - v grafu intervalů).

_______________________________________________________________________________________________

3: podobná otázka: kdy se def obor určuje podle +,-  v grafu a kdy podle intervalů ???

____________________________________________________________________________________________

4: dá se ve wolframu počítat def. obor ??? a když ne tak existuje nějaký program  ???
Odkaz

__________________________________________________________________________________________

Všichni se v něčem předstihujeme, proto se od sebe učíme, je to lidské, nic lidského mi není cizí ... ;)

• (téma jako vyřešené označil(a) calis)

#2 20. 01. 2011 10:12 — Editoval Dana1 (20. 01. 2011 10:13)

Dana1
Host

Re: Definiční obor (info)

↑ calis:

Otázky nie sú zrozumiteľne formulované.

1. Treba dodržiavať pravidlá fóra.

2. Keby si dal konkrétne príklady, dalo by sa odpovedať.

3. Ja konkrétne s Wolframom nepracujem, ale myslím si, že sa tam definičný obor uvádza.

#3 20. 01. 2011 10:46

calis
Reputace:   

Všichni se v něčem předstihujeme, proto se od sebe učíme, je to lidské, nic lidského mi není cizí ... ;)

#4 20. 01. 2011 10:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ calis:

Zdravím Vás,

problém vidím v tom, že Vy se branite vidět v hledání def. oboru řešení nerovnic (případně rovnic) a hledáte v tom nějakou speciální vědu.

Váš cíl je - nácvik "řešení rovnic a nerovnic v podílovém a součivém tvaru" - především. Metodu si volte libovolnou (grafickou, tabulkovou, intervaly), ale správně.

Přítelkyně má vždy pravdu.

#5 20. 01. 2011 11:22

calis
Reputace:   

↑ jelena:

máte pravdu !!! když sem nejdříve řešil nerovnice a pak začal def. obory, tak sem si říkal, že je to hodně podobné.... !

takže říkáte, že je to stejné co se čtení def. oboru týče, jak u nerovnic ???

#6 20. 01. 2011 11:23

calis
Reputace:   

↑ calis:  resp. zápis do D(f) ???

#7 20. 01. 2011 11:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ calis:

tady jsem napsala kuchařku s využitím vyšší kuchařky.

Tedy nejdřív pro zadanou funkci sestavím všechny rovnice a nerovnice, co plynou z nalezených rizik, potom rovnice, nerovnice vyřeším a vyloučím takto rizika a mám nalezen def. obor.

#8 20. 01. 2011 11:44

calis
Reputace:   

↑ jelena: teď jdu na to vaření ;)

Zápatí