Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
z char. polynomu (x^2+6x+9) vysel dvojnasobny koren x12=-3. pro pravou stranu (t+2)e^(-3t) by byl odhad (At+B)t^2*e^(-3t) to souhlasi s vysledkama. Pro jinou pravou stranu te^(-3t)sint je ve vysledkach ((At+B)sint+(Ct+D)cost)e^(-3t) nemelo by byt ale jeste krat t^2
kdyz e^(-3t) obsahuje dvojnasobny koren char. polynomu? ((At+B)sint+(Ct+D)cost)e^(-3t)t^2?
Zdravím,
možna by to chtělo napsat přímo originál zadání, výsledek ze sbírky (nebo odkud) a co nesedí ve výsledku.
Přečetla jsem příspěvek opakovaně, ale nějak jsem si nepředstavila celý problém. Děkuji.
↑ jelena:
Dobre, zkusim to napsat jeste jednou. Zadani určete tvar partikulárního řešení diferenciální rovnice x''+6x'+9x=b(t)
a) b(t)=(t+2)e^(-3t)
b)b(t)=te^(-3t)sint
z levé strany rovnice dostanu polynom a^2+6a+9=(x+3)^2 takze ma dvojnasobnz koren -3.
a tedka odhaduji tvar prave strany rovnice pro a) t^2(At+B)e^(-3t) -> t^2 je tam pro to, ze vysel dvojnasobny koren -3
pro b) podle me by mel byt tvar ((At+B)sint+(Ct+D)cost)e^(-3t)t^2 opet je tam t^2 protoze vysel dvojnasobny koren -3
ale ve vysledkach je ((At+B)sint+(Ct+D)cost)e^(-3t)
Koukal jsem se i na dalsi podobne priklady a nikdy tam to "t" nebylo. Mohli by jste mi to vysvetlit?
↑ medic911: děkuji, omlouvám se, že až teď, dřív to nešlo.
musíš porovnávat zadanou pravou stranu
, odsud mame a=-3, b=0, P(t)=t-2
,
je dvojnasobny koren charakteristicke rovnice.
b]
odsud je a=-3, b=1, P(t)=0, Q(t)=t.
potom
není kořen charakteristické rovnice.
Souhlasí to?
Kterou, kolego Stýve?
↑ Stýv:, ↑ medic911: také děkuji, ještě opravím promenné v zápisu (mám t, x - což je nepořádek), omluva.
Stránky: 1