Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Treba zistiť všeobecnú rovnicu roviny (značme ju
, ktorá je na rovinu
kolmá. Touto hľadanou rovinou prechádza aj priamka p.

Potrebujem však získať ešte jeden smerový vektor, ako? Nič ma nenapadá, pokiaľ teda nie je chybne zadaný príklad : )
↑ ExSh00t:
Keď priamka p leží v tej rovine, jej smerový vektor je jedným zo smerových vektorov tej roviny.
Možno to má byť predsa len leží, lebo ak by len prechádzala tak nemôžem použiť ani to čo si povedal, nie? Ja som bol vtedy pri tabuli a išiel som to riešiť tvojim spôsobom až kým nevyšli vektory rovnobežné, potom povedal, že nám to ukáže nabudúce, takže by asi mal byť nejaký záhadný spôsob na riešenie..
↑ ExSh00t:
Normálový vektor tej kolmej roviny musí byť kolmý k normálovému vektoru tej zadanej. Vyšlo mi, že by to mohol byť vektor (-1; -1; 1), týmito číslami by sa mohla začínať všeobecná rovnica kolmej roviny.
Ak v nej leží priamka p, leží v nej aj určujúci bod (-6; -7; 1). Dosadím a mám absolútny člen v zápise všeobecnej roviny kolmej k zadanej rovine.
это всё (snáď)
To znie presvedčivo : ), mňa to nenapadlo, lebo som myslel, že normálový sa nemôže vytvárať, ale to platí len pre priamku, ktorá normálový v E3 nemá!! Medzičasom ma ešte napadlo, že normálový hľadanej roviny je smerový danej roviny. Ak by som vytvoril priamku, ktorá leží v rovine danej, jej smerový vektor bude práve normálový hľadanej. Čo myslíš? V praxi:

Prienik s 

priamka leží v rovine

Naše vektory nie sú rovnobežné, takže asi je táto metoda zlá, ale pozri to..: ) každopádne ak je tvoja správna, je oveľa jednoduchšia..
ExSh00t napsal(a):
Medzičasom ma ešte napadlo, že normálový hľadanej roviny je smerový danej roviny.
lepší možna použit stejnou myšlenku, ale "naopak", že normalový vektor zadané (původní roviny) je zároveň směrovým vektorem hledané roviny.
Potom už máme 2 směrové vektory hledané roviny + zvolíme jeden bod, který hledané rovině náleží. Leží na zadané přímce p.
To by mělo stačit pro sestavení rovnice kolmé roviny. Může být? Děkuji.
↑ jelena:
Nefunguje, je to presne ten istý vektor, nebudú 2. Rovnicu už máme podľa postupu v príspevku 6, teraz by bolo treba očekovať to riešenie v príspevku 7. Dáko sa neviem vysomáriť...
↑ ExSh00t:
Finta je asi v tom, že takto síce napíšeš rovnicu kolmej roviny k tej alfe, ale nebude v nej ležať priamka p.
Kolmých rovín k rovine alfa je nekonečne veľa.
Ale ja som tu rovinu zostrojil na báze vektora a bodu. A ten bod som vytiahol z priamky, ktorá ňou prechádza : )
P[-6;-7;1]
To jelena: Presne tie 2 smerové vektory výjdu rovnako len s opačným smerom. Naviac ak priamka neleží v rovine ale len ňou prechádza, tak nemôžem zobrať jej smerový nie? Iba ten bod prieniku. Každopádne zadaním som si nie si 100% istý, ale podľa mňa by mal byť môj postup správny len enviem prečo sa nezhoduje výsledok s Dana1.
Domnívám se, že úloha nemá jednoznačné řešení, zadaným podmínkám budou vyhovovat všechny roviny, ve kterých bude ležet přímka p.
↑ ExSh00t:
Kreslila som si to - 2 kolmé roviny (napr. ako vhodne otvorená kniha alebo stena miestnosti s dlážkou). Keď v 1 rovine zvolíš priamku. jej smerový vektor nemusí byť kolmý k tej druhej rovine, to som chcela povedať. Priamka v (kolmej) stene položená šikmo k dlážke nemá svoj smerový vektor kolmý k rovine dlážky. V dlážke existujú (jej smerové) vektory, s ktorými je smerový vektor priamky kolmý, ale nie sú to všetky.
↑ ExSh00t:
Zdá sa mi, že jedným smerom tie hlášky fungujú, ale už druhým nie, momentálne na to nemám hlavu, ale zaujíma ma to. A čo váš učiteľ?
:D no toho neriešiť, už sme písali aj polročnú písomnú prácu a teraz budeme brať už kružnice, kuželosečky, ich vyjadrenia a pod., ten keď má deň tak z 4 vypočíta 1 :D, lebo zvolí také príklady, ktoré nedokážeme vypočítať, mňa to len zaujíma, naviac matika ma baví a potrebujem ju aby som sa dostal na ČVUT. To s tymi smermi som nepochopil ale no uvidíme, keď tak to pozriem ešte aj ja, tiež teraz na to nemám hlavu : )
vektorovy soucin smeroveho vektoru n=(2,-4,-2) a vektoru primky p u=(-2,4,2)
=(0,-4,16) coz se rovna normalovymu vektoru roviny \beta , muzeme to pokratit na (0,-1,4)
takze mame 0x-1y+4z+d=0
dosazenim bodu A=[-6.-7,1] za body x, y a z, ziskame 7+4=d, d=11
obecna rovnice je tedy -y+4z+11=0
↑ misulina3:
Mne vychádza ten vektorový súčin (0;0;0).
Odkaz
Tie vektory ležia na 1 priamke (obidva), to spôsobuje našu debatu...
i kdyz vlastne, ted si nejsem tak uplne jista. Ale kdyz se vektorovy soucin=0 to znamena, za jsou na sebe primka a rovina kolmy... Takze to co jsem nepsala neni pravda, protoze obecna rovnice je z normalovyho vektoru, coz vektor primky neni. Takze by normalovym vektorem mel byt ten vektor z roviny alfa, a k tomu dopocitam pak to d dosazenim bodu A.
jsem z toho ted cela zmatena :D Takze se tomu asi neda moc verit
Zdravím vás,
věřila bych komentáři kolegy ↑ Olin:(a) - spolehlivě vnaší do problémů jasno. Navíc je ve shodě s názory, že jedna rovina nebude.
Když jsem psala své doporučení ↑ jelena:, nezkontrolovala jsem, zda jsou v zadání stejné vektory, potom již se objevil příspěvek od↑ Dany: a již jsem považovala celý problém za vyřešený - rovin je mnoho.
Navrhovala bych považovat problém za vyřešený. Může být? Děkuji.
↑ ExSh00t:
Už tomu rozumiem.
Tá priamka z hľadanej roviny ja na tú zadanú rovinu kolmá. Dá sa cez ňu teda preložiť nekonečne veľa rovín kolmých k zadanej rovine (Olin, Jelena).
Je to ako otvorená kniha postavená na stôl (kolmo k rovine stola). Listy knihy = kolmé roviny k rovine stola, ich priesečník - zadaná priamka.
Tie roviny (prirodzene) nie sú navzájom rovnobežné. Preto Ti (možno) nevyšla rovnobežná rovina s mojou. Pokiaľ ide o mňa - это всё.