Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 01. 2011 15:59

Icysight
Reputace:   

Vypocet objemu kuzele objemem koule

Zdravim propocitavam si priklady k maturite a u tohoto jsem se zasekl- Do kužele, jehož strana svírá s rovinou podstavy úhel 60° je vepsána koule o objemu V = 4 cm3. Určete objem kužele. Ma to vyjit V = 9 cm3. Prosim o radu

• (téma jako vyřešené označil(a) Icysight)

#2 24. 01. 2011 16:14

Phate
Reputace:   99 

Re: Vypocet objemu kuzele objemem koule

kuzel bude pri pohledu z boku vypadat jako rovnostranny trojuhelnik, protoze uhel pri zakladne je 60°. Vyjadri si polomer kruznice ze vzorce pro objem a pomoci nej by se pak meli dat spocitat ostatni udaje v kuzelu, sam jsem to teda zatim nepocital, kdyztak na to mrknu

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 24. 01. 2011 16:28

Icysight
Reputace:   

Takto jsem postupoval a celkem jsem se v tom zamotal. Kdyby ses na to podival. Propocitavam 2 temata ohledne Stereometrie- Rotacnich teles a Nerotacnich teles. Urcite to neni 1. priklad, kde si nevim rady, ale tento me dostal :D

#4 24. 01. 2011 17:10

Phate
Reputace:   99 

Budu pocitat s polomerem kruznice vepsane tomu "trojuhelniku" jako r, potom si to vyjadris:
Jelikoz je to trojuhelnik rovnostranny, tak r je 1/3 delky teznice, takze cela teznice ma delku 3r.
Protoze teznice je zaroven vyska v rovnostrannem trojuhelniku, tak t=v.
V rovnostr. troj. plati zaroven ze strana se rovna $\frac{\sqrt3}{2}*a$, takze delka strany je $2r*\sqrt3$ a polovina z toho je polomer kruznice v podstave tohoto kuzele. Ted uz staci jen vsechno vyjadrit a spocitat pomoci vzorecku pro objem. Snad to mam dobre

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#5 24. 01. 2011 17:17 — Editoval Dana1 (24. 01. 2011 17:19)

Dana1
Host

↑ Icysight:

Ak smiem:

Z objemu gule  r^3  = 3/pí   *

Objem kužeľa  je  1/3 pí*(k^2) * v,  kde k je polomer podstavy kužeľa.  Z vlastností výšky rovnostranného trojuholníka a z vlastností ťažnice  sa 

v=  3r.

Platí teda V kužeľa  =  (1/3)* pí * (k^2)* 3r  =  pí * (k^2)* r

Z Pytagorovej vety  k^2  +  r^2  =  (2r)^2      a z toho   k^2  =  3*(r^2)

Dosadením  do  objemu kužeľa  V = pí * ( 3 *(r^2)  ) * r  =  pí * 3*(r^3)  = pí * 3*(3/pí)  =  9  (kubických cm)

#6 24. 01. 2011 19:06

Icysight
Reputace:   

Ok diky kdybych se zas na necem sekl, urcite dam vedet (nejspis geometrie, na kterou nemam hlavu :D )

Zápatí