Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim propocitavam si priklady k maturite a u tohoto jsem se zasekl- Do kužele, jehož strana svírá s rovinou podstavy úhel 60° je vepsána koule o objemu V = 4 cm3. Určete objem kužele. Ma to vyjit V = 9 cm3. Prosim o radu
kuzel bude pri pohledu z boku vypadat jako rovnostranny trojuhelnik, protoze uhel pri zakladne je 60°. Vyjadri si polomer kruznice ze vzorce pro objem a pomoci nej by se pak meli dat spocitat ostatni udaje v kuzelu, sam jsem to teda zatim nepocital, kdyztak na to mrknu
Takto jsem postupoval a celkem jsem se v tom zamotal. Kdyby ses na to podival. Propocitavam 2 temata ohledne Stereometrie- Rotacnich teles a Nerotacnich teles. Urcite to neni 1. priklad, kde si nevim rady, ale tento me dostal :D
Budu pocitat s polomerem kruznice vepsane tomu "trojuhelniku" jako r, potom si to vyjadris:
Jelikoz je to trojuhelnik rovnostranny, tak r je 1/3 delky teznice, takze cela teznice ma delku 3r.
Protoze teznice je zaroven vyska v rovnostrannem trojuhelniku, tak t=v.
V rovnostr. troj. plati zaroven ze strana se rovna
, takze delka strany je
a polovina z toho je polomer kruznice v podstave tohoto kuzele. Ted uz staci jen vsechno vyjadrit a spocitat pomoci vzorecku pro objem. Snad to mam dobre
↑ Icysight:
Ak smiem:
Z objemu gule r^3 = 3/pí *
Objem kužeľa je 1/3 pí*(k^2) * v, kde k je polomer podstavy kužeľa. Z vlastností výšky rovnostranného trojuholníka a z vlastností ťažnice sa
v= 3r.
Platí teda V kužeľa = (1/3)* pí * (k^2)* 3r = pí * (k^2)* r
Z Pytagorovej vety k^2 + r^2 = (2r)^2 a z toho k^2 = 3*(r^2)
Dosadením do objemu kužeľa V = pí * ( 3 *(r^2) ) * r = pí * 3*(r^3) = pí * 3*(3/pí) = 9 (kubických cm)
Stránky: 1