Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám zadaný příklad : Pro funkci f(x)=arccotgx nakreslete grady funkcí: f(-2x), f(3x) - 1, f(0,5x+3) a nevím si s ním rady. Vím, jak vypadá graf obyčejného arccotgx, ale nejsem si vůbec jistá řešením. napíšu sem své úvahy a prosím, zda mě někdo může opravit a poradit. Díky
Základní graf:
f(-2x): y=arccotg(-2x) --- znaménko mínus způsobí překlopení grafu přes svislou osu y (?), dvojka způsobí roztažené celého grafu a tím pádem zmenšení oboru hodnot (?) s průsečíkem stále v pí/2
f(3x) - 1: tady moc nevím, co s tou jedničkou, dá se to přepsat takto?: y=arccotg(3x) + 1
Pak by graf byl roztažený (3krát) a obor hodnot zmenšený na 1/3, a průsečík s osou y by se posunul... do bodu pí/2 - 1 ???
f(0,5x+3): tady dojde zřejmě ke smrštění grafu a zvětšení oboru hodnot na 2násobek a graf se posune po ose x do bodu -3 ???
Předem děkuji za jakékoliv rady a pomoc s výsledkem, nemám totiž jak si to ověřit, zkoušela jsem online vykreslování grafů ale pohořela. Ani nevím, jestli jsem si to správně přepsala a přebrala zadání.
↑ Maggie:
Na grafe si zvolíš x. Nájdeš z grafu funkčnú hodnotu pre -2x a dáš ju na miesto pôvodného x. Skúsiš pre viac x a uvidíš, čo to spraví s grafom.
Tá mínus jednička za zápisom spôsobí posun grafu dolu na osi y. Hodnota pí je cca 3,14.
Na fóre sú ľudia, čo vedia vyrábať grafy, ale momentálne možno nie sú online.
↑ Maggie:
Predstavujem si to takto: urobíš niekde na osi x bodku. To bude x. Spravíš kolmicu na x v tom bode. Potom sa presunieš do bodu -2x, teda dvakrát ďalej od 0 ako leží x, ibaže na "mínusovej" strane. Spravíš kolmicu aj v bode -2x. Tá pretne graf v nejakom bode, napr.A. Úsečku s krajnými bodmi -2x a A prenesieš na kolmicu z bodu x. Takto na mieste x-u dostaneš hodnotu -2x - ov. Atď, treba takto vyrobiť bodov viac, možno je to taká súmernosť, ako si spomínala.
Děkuji Daně za komentář, jen doplním místní poznátky o vykreslování zákeřné funkce arccotg.
↑ Maggie:
Zdravím,
pokud vykresluješ ve wolfram, potom arccotg nevykresluje tak, jak by mělo být. Buď použij MAW nebo ve wolfram použij vztah mezi arccotg a arctg (potom vykresluje dobře).
Doporučení na použití vztahu.
Viz vzory.
Projdi si materiál "Základní transformace grafů" - odsud.
Pokud ještě se zasekneš, tak se ozví, ale ten materiál hodně pomůže. Ať se vede.
↑ jelena:
Perfektní, moc děkuji za materiály, moc se hodí.
S wolframem jsem si hrála a nepřišla na správné zadání, takže teď mi určitě pomůže.
Vidím, že jsem se pěkně sekla, 3x mi graf neroztáhne, naopak smrští, že?
Jinak tedy funkce arcus mě vždy pořádně potrápí, nevím, proč si v nich náš pan profesor (ten s těmi matkami a dcerami běhajícími po lese) tak libuje... :-)
Dana: Myslím, že se ten graf překlopí, jak říkám (potvrdil mi to materiál od jeleny), ale tvoje metoda je dobrá, spolehlivá, jenže já jsem tvor líný a nechce se mi s tím patlat.
↑ Dana1: také děkuji :-)
ruční práci samozřejmě také procvičujeme (pouťová kouzla - patří k mistnímu folkloru), jen se to nepohodlně umísťuje do zpráv :-)
A jelikož je již pozdní večer, tak je čas na pohádku o zákeřně ošklivé funkci arccotg. Dobro nakonec vitězí nad zlem, jak jinak.
Ale toho dne, kdy se pohádka odehrala, jsem si myslela, že kolegové se na mne domluvili, abych už šla do Domova Veteránu :-)
Stránky: 1