Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑ half11:
Naznač, čo ti robí problém, napr: neviem, čo je normálový vektor alebo niečo také...
V materiáli, čo som Ti poslala vyššie sú riešené presne také úlohy, ako si poslal, treba sa v tom pohrabať.
ad1) tu vzájemnou polohu rovin jsem se pokoušel spočítat normálne jako dve rovnice, vypočítat ty 3 neznámé ale to mi nak nechtelo vyjít protože tam pak z=0, to musím si převíst na směrnicový tvar a pak to dosadit do nějakého vzorečku z tabulek nebo jak..??
↑ half11:
Vidím, že neveríš, ale naozaj, veľmi podobné príklady sú riešené v materiáli hore.
takže ten první příklad jsem zkoušel dělat podle tohoto:
Určete odchylku roviny ρ: -x+2y+z+5=0 a roviny π: x+y+2z+7=0.
Normálové vektory rovin:
u=(-1;2;1)
v=(1;1;2)
|u| = √6
|v| = √6
u*v=-1+2+2
cos α = 3/6
α = 60°
................
takže
u=1,1,1
v=1,-1,-1
u=odmocnina 3
v=odmocnina 3
u*v=1-1-1=-1
a kdyz z toho chci ten cos, tak mi vyjde 1
a ješte zde jsou výsledky:
↑ half11:
Pricíp:
Body, ktoré ležia v jednej rovine musia ležať aj v druhej, dáš obe rovnice do rovnost, dostaneš (napríklad) že y = -z. Dosadíš to(napríklad) do
1. rovnice a vyjde Ti, že x = -1. Znamená to, že z zvolíš (hodí sa za parameter), vyrátaš k nemu y ; x vždy dávaš -1.
Priesečnicu tvoria všetky body, ktorých súradnice spĺňajú vzťah (parametrická rovnica priamky, parameter t- všeobecná rovnica priamky v priestore neexistuje)
x = -1 +0t
y = -t
z = t
t sa zvolí reálne číslo, y je -t a x je vždy -1
napr. t = 3, y = -3, x = -1, jeden bod na presečnici je aj bod [-1; -3; 3]
↑ half11:
Parameter naozaj môžeš dať aj za y, potom naozaj z = -t.
Parametrických podôb priamok je veľa.
Záleží, či si za parameter vyberieš z alebo y, je to len na Tebe, môžeš hociktoré. Ale ak už máš parameter zvolený, napr z = t, y musí byť y=-t
Ak parameter zvolíš y, teda y = t, z musí byť -y, teda z = -t.
это всё
Je to podľa návodu vyriešené tu:
Ak Ti to stačí, označ prosím tému za uzavretú a nabudúce poprosím 1príklad = 1téma
Stránky: 1 2