Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim,
chcel by som sa opytat ako moze byt p orbital obsadeny 10timi elektronmi.. vychadzam z definicie metra ze je to vzdialenost medzi energetickymi hladinami 2p10 a 5d5 * 1 650 763,73 . dakujem
Zdravim, tam ale pisou o nasobku vlnove delky, ne o nasobku vzdalenosti mezi energetickymi hladinami. To by byla hloupost. Viz "vim kde jsu, ale nevim, jak jedu rychle" a podobne kvatove mechanicke vtipky. Doufam, ze jsem to pochopil :)
Viem, že je to úplne o inom, ale ak to chápem dobre, táto definícia metra už neplatí, viď Odkaz.
A koľko sme sa v šiestej triede ZDŠ blahej pamäti tú definíciu s kryptónom biflili...
no tak ja tomu velmi nechapem myslim tej vlnovej dlzke ale pokial som vedel ja tak tiez p orbital moze byt obsadeny max 6timi orbitalmi a nevedel mi to vysvetlit nikto ziadny ucitel doposial a myslim ze ta definicia stale plati aj ked uz je zadefinovany meter aj ako usek ktory prejde svetlo za blablabla sekund zate este moze platit nie ? a takze sumarov to 2p10 znamena ze su obsadene vrstvy 1s 2s a 2p a dokopy je na nich 10 elektronov ?
Zdravím,
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:, ↑ pietro:, ↑ Dana1: děkuji :-)
↑ PeetPb:
k značení (s indexem dole) jsem našla, že se využívá (обозначение Пашена) Paschen notation.
K samotnému problému určitě nepohovořím. Nepochybuji však, že problém podrobně ovládá vážený teoretický fyzik - ovšem mám obavy, že nedokaže přečíst bez interpunkce více, než jeden řádek.
Doufejme, že překvapí :-)
↑ PeetPb:
Naozaj btw - ver, že je mi to jedno...
Nebola by som si taká istá o platnosti viacerých definícií metra, myslím, že v našich končinách sú platné jednotky SI.
↑ PeetPb: Ahoj, to žiarenie je popísané tu
http://adsabs.harvard.edu/full/1962AuJPh..15..152B
zrejme malo svoje výhody v reprodukovateľnosti.
Orbitály vyšších kvantových stavov, pochybujem, že sa dajú učebnicovo predstaviť.
↑ PeetPb: Ahoj, tiež ma zaujalo ako to, že prechod 2p10 -5d5 a našiel som na inom fóre, citujem a ďakujem autorovi:
Krypton má sice orbitaly 5d, ale v základním stavu jsou neobsazené. Při dodání energie (zde například zahřátím) se elektrony excitují - přecházejí do vyšších energetických hladin (tedy za vhodných podmínek i do 5d orbitalů) v závislosti na přijaté energii. Po nějakém čase dochází k "pádu" zpět na nižší hladinu, což je doprovázeno uvolněním (emisí) nadbytečné energie například ve formě světla. U kryptonu pozorujeme konkrétně u tohoto přechodu oranžovo-červenou čáru v emisním spektru, která posloužila jako základ definice metru.
K tomu poznámka: u kryptonu neexistují v základním stavu žádné "z části obsazené" orbitaly (to je charakteristické pro vzácné plyny), proto, pokud bychom uvažovali pouze obsazené orbitaly uváděné v periodických tabulkách, nemohlo by v rámci nich u kryptonu docházet k VŮBEC ŽÁDNÝM elektronovým přechodům - nikde není ani místečka, kde by se mohl případný cestující elektron usídlit. Jedinou možností je právě dodání energie a tím otevření cesty k energeticky náročnějším a prozatím neobsazeným orbitalům.
Hladáme ďalej...
ešte obrázok