Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zkoušel jsem to podle tohoto:
Určete vzájemnou polohu roviny ρ: 2x+4y-3z+1 a přímky p(P,u), kde P[0;3;-1], u=(1;-1;2).
Normálový vektor roviny ρ
w=(2;4;-3)
Nyní otestujeme, zda je normálový vektor roviny ρ kolmý na směrový vektor přímky p:
1*2-1*4+2*(-3)=0
Vektory očividně nejsou kolmé a proto přímka a rovina jsou navzájem různoběžné. V tomto případě se dá spočítat průsečík přímky a roviny.
Nejprve určíme parametrickou rovnici přímky p. V této parametrické rovnici získáme souřadnice x,y,z. Pokud tyto proměnné dosadíme do obecné rovnice roviny ρ získáme hodnotu parametru t. Zpětným dosazením parametru t do parametrické rovnice roviny ρ získáme souřadnice průsečíku roviny a přímky.
Parametrická rovnice přímky p:
x=t
y=3-t
z=-1+2t
ρ: 2x+4y-3z+1=0
Dosadíme parametrickou rovnici dosadíme do obecné rovnice:
2*t+4*(3-t)-3*(-1+2t)+1=0
2t+12-4t+3-6t+1=0
t=2
Vypočítali jsme hodnotu parametru t=2. Nyní stačí dosadit tuto hodnotu do parametrické rovnice přímky p:
x=2
y=3-2
z=-1+4
Průsečík má souřadnice X[2;1;3].
a pak kdyz vypočítávám t tak mám: 3+t+5+t-2-2t+y=0 a to mi t vyjde 0 ....co ted..?
Zvolíš si na přímce p libovolný bod a spočteš jeho vzdálenost od roviny. Pokud vzroec neznáš, najdeš ho opět na stejných stránkách.
PS.: Můžu se zeptat co a jak studuješ, že nemáš k dispozici žádnou učebnici?
↑ half11:to asi ne, pod průsečíku ve vzorci odchylky nebude, tam patří normálový vektor roviny (1,1,-1) a směrový vektor přímky (1,1,1). Ale cos v tom vzorci je(o:
, což mi ovšem vychází jinak.