Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tentokrát bude zadání trochu delší:
Uvažme dvě kružnice k, l se středy K, L, které se protínají ve dvou různých bodech A, B. Vně kružnice l označme průsečík přímky KL s kružnicí k jako C. Vně obou kružnic na přímce AB leží bod D. Bodem D veďme tečnu ke kružnici k s dotykem v bodě T,která je současně sečnou kružnice l a protíná ji v bodech E, F, přičemž DE>DF. Najděme bod G takový, že trojúhelník DEG je pravoúhlý s přeponou DE a navíc bod F je patou výšky z vrcholu G. Přímka GT protíná kružnici k v bodě různém od T, pojmenujme ho H. Dokažte shodnost úhlů HCT a TGD.
Opět jsem úlohu vymyslel já. Good luck.
↑ ruamaixanh:
Přesně tak. Moje originální řešení je skoro identické, až na fakt, že jsem nepoužil podobnost trojúhelníků DGE a DFG, ale Euklidovu větu o odvěsně, která se ale dokazuje právě na základě této podobnosti, takže se v podstatě jedná o to samé.
Jen mimochodem - jak dlouho jsi nad tím tak asi strávil?

asi 15 minut, myslím :)
Pěkné, tak to jsem rád, že to nebyla úplná trivialita, ale že se nad tím někdo musel zamyslet aspoň 1/4 hodiny (-:
Stránky: 1