Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 01. 2011 13:07

Anonymystik
Reputace:   45 

Dotřetice geometrická úloha

Tentokrát bude zadání trochu delší:
Uvažme dvě kružnice k, l se středy K, L, které se protínají ve dvou různých bodech A, B. Vně kružnice l označme průsečík přímky KL s kružnicí k jako C. Vně obou kružnic na přímce AB leží bod D. Bodem D veďme tečnu ke kružnici k s dotykem v bodě T,která je současně sečnou kružnice l a protíná ji v bodech E, F, přičemž DE>DF. Najděme bod G takový, že trojúhelník DEG je pravoúhlý s přeponou DE a navíc bod F je patou výšky z vrcholu G. Přímka GT protíná kružnici k v bodě různém od T, pojmenujme ho H. Dokažte shodnost úhlů HCT a TGD.   
Opět jsem úlohu vymyslel já. Good luck.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

• (téma jako vyřešené označil(a) Anonymystik)

#2 29. 01. 2011 20:34

ruamaixanh
Místo: Tachov
Reputace:   11 

Re: Dotřetice geometrická úloha

#3 29. 01. 2011 20:53

Anonymystik

↑ ruamaixanh:
Přesně tak. Moje originální řešení je skoro identické, až na fakt, že jsem nepoužil podobnost trojúhelníků DGE a DFG, ale Euklidovu větu o odvěsně, která se ale dokazuje právě na základě této podobnosti, takže se v podstatě jedná o to samé.
Jen mimochodem - jak dlouho jsi nad tím tak asi strávil?

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#4 29. 01. 2011 20:55

ruamaixanh
Místo: Tachov
Reputace:   11 

asi 15 minut, myslím :)

#5 29. 01. 2011 21:08

Anonymystik

Pěkné, tak to jsem rád, že to nebyla úplná trivialita, ale že se nad tím někdo musel zamyslet aspoň 1/4 hodiny (-:

Zápatí