Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
řeším příklad z učebnice:
Průměrné platy v průmyslových odvětvích: 6400, 4200, 5600, 4200, 3400, 6400, 3900 a 4200 Kč.
Arit. průměr, medián a modus mi vyšly správně. Ale u rozptylu se výsledek liší.
Můj postup výpočtu:
Od každé výše uvedené hodnoty jsem odečetla arit. průměr (4787,5), umocnila na druhou a pak všechny ty umocněné hodnoty sečetla a vydělila 8. Vyšlo mi 1 201 094.
Ve výsledcích ale uvádějí rozptyl 1 373 000.
A ten rozdíl ve výsledcích se mi pak táhne celým příkladem - směrodatná odchylka, variační koeficient....
Příklad jsem počítala se zaokrouhlováním i bez několikrát a vždy mi vyjde to samé. MOhli byste mi, prosím poradit, co dělám špatně.
Moc děkuji.
Zdravím, Marcelo, a děkuji za pohádkové přání :-)
Překontroluj, prosím, vzorec pro rozptyl - někdy se používá pro výběrový - třetí řádek v odkazu, potom nedělíme n=8, ale (n-1)=7.
V pořádku? Děkuji.
Milá Jeleno,
také moc zdravím a děkuji za radu. Bylo to přesně tím n-1.
Je ve statistice nějaké pravidlo na zaokrouhlování. Totiž těch výsledných 1.372.679,- je v učebnici zaokrouhleno na 1.373.000,- . To je dost, ne? Ale následující výpočty souhlasí.
Děkuji za pomoc. Se statistikou jsem na začátku, takže se obávám, že se ještě ozvu...
Pěkný večer.
Maca
↑ Maca:
To je dobře, že se podařilo :-)
Zaokrouhlování - pokud jste nebrali nic speciálního k uvádění výsledků výpočtů, tak bych používala zaokrouhlení na platné číslice podle vstupních hodnot a podle operací, co se provádělo při výpočtu (součet, násobení, umocnění).
Potom mi vychází, že výsledek by měl obsahovat 2 nuly na konci (ve výsledku jsou však tři nuly).
Možna bude lepší poslat mail vašemu vyučujicímu, ať není nějaká nepřesnost v zaokrouhlení.
Určitě se ozví, ať se daří :-)