Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
prosím vás, vie mi niekto poradiť ako na tento inegral? bude to obyčajná substitúcia?
http://www.sdilej.eu/pics/0c77ca4a42efc … 24d208.JPG
naozaj neviem, aj som to zadala do toho pomocnika. ano vypočítalo mi to, avšak nie pomocou substitucie a aj celkový výsledok vyšiel nejaký divoký. Ak môžeš ty, alebo hocikto iný, napísať ako to mám upraviť tak, aby som mohla spraviť substitúciu. potom ďalej už viem. ďakujem
↑ macaja:
Zdravím, použij celý 2. rámeček v odkazu.
A umisťuj sem, prosím, výpočty pomocniků (z úvodního tématu VŠ, které doporučuje ↑ Moderátor s velkým "M":), pokud výpočtům není rozumět a potřebuješ upřesnit.

↑ macaja:
Kolegové radí správně, já jen přidám trochu omáčky kolem:
1) Substituce tg x/2 funguje u takovýchto funkcí s gon. funkcemi vždy, ale vyžaduje často dost práce a omezíš si tím def. obor primitivní funkce (tam, kde tg x/2 není definován) a někdo po tobě může chtít funkci "slepit", protože i tam, kde tg x/2 není definován, může být primitivní funkce spojitá.
2) Nejprve tedy otestuj ty sudosti/lichosti, ušetříš si tím práci.
3) Bohužel, tady ta symetrie nefunguje a budeš si muset zamakat s tg x/2 :-)
4) Toto je neurčitý integrál.
Hezký zbytek soboty přeji.
Stránky: 1