Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím. Prosím vie mi niekto nejako vysvetliť, napísať alebo niečo ako sa robia dotyčnice krivky či už rovnobežné albo kolmé s priamkou?
prikladám jeden príklad keď je kolmá na priamku
http://www.sdilej.eu/pics/6fe536e1524b4 … 831cb7.JPG
ďakujem
Musim najit bod, ve kterem ma krivka derivaci rovnu 1/2, a potom napsat rovnici tecny v tomto bode.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: ďakujem, ale potrebovala by som nejak celý postup. buď niekde na internete, čo som nič nenašla, alebo napísané. rýchlejšie to pochopím. takto vážne neviem, čo e tým mám robiť. tak keď je kolmá, aj keď je rovnobežná. Veľmi pekne ďakujem
Zdravím,
spíš si potřebuješ uvědomit geometrický význam derivace funkce a z analytické geometrie - směrnicový tvar přímky.
Rovnoběžnou mám například tady, kolmou tam, ale určitě je tady toho spousta.
Zkus, prosím, napsat svůj postup. Děkuji.
ďakujem. tak ako ja neviem, ako to mám počítať. rýchlo to pochopím, ale musím to vidieť a dáky postup. toto som našla, to niekto z našej fakulty počítal. ale nevyznám sa v tom moc.
http://www.sdilej.eu/pics/4b0428c813f14 … 8044d9.JPG
ešte raz veľmi pekene ďakujem za záujem pomôcť
Postup je v pořádku. Využívá se vztah mezi k (směrnice) jedné přímky a přímky k ní kolmé - viz odkaz.
Zkus si to uvědomit a rozepsat svůj postup i s popisem kroku - co a proč děláš (místo hledání vzorového postupu). Takové úlohy se vyskytuji ve více obměnách (jednou kolmé, potom rovnoběžně, zadaný bod dotyku, hledáný bod dotyku a co já vím, jaké variace).
Proto je lepší si spojit teoretické poznatky, než nacvičovat dokola etudy.
Děkuji.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: prosím, ako nájsť ten bod? derivujem rovnicu tej krivky?