Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
plavu teď trochu u úloh na grafické zobrazení relací a kartézského součinu. U té první úlohy nechápu proč je v řešení podúlohy (a) pro relaci B ten interval (-4, -2). Ta absolutní hodnota je přeci vždy větší nebo rovna 0 ?!
U té druhé úulohy minení jasné co s těmi absolutními hodnotami. U normálních rovnic/nerovnic je mi postup jasný, ale zde to nemohu dát dohromady.
Mohl by mi někdo alespoň u jedné úulohy načrtnout řešení, abych se měl od čeho odpíchnout?
Děkuji

↑ jira:
V tom prvním mají chybu. Ty to říkáš správně. U té druhé si do grafu nakresli přímky ve kterých jsou ty dané abs hodnoty nula. Tedy přímky y=x a y=-x . Pak se ti to rozpadne na 4 rovnice v daných čtyřech oblastech. Naznačím 1
a to v části jež obsahuje kladnou část osy X. obě abs hodnoty tam jsou kladné, tedy odstraním abs hod. a dostanu
x-y=x+y úpravou -y=y tedy y=0. Atd.
↑ Asinkan:
Děkuji. Chápu to tedy správně, že kartézský součin uprvní úlohy je prázdný?
↑ Asinkan:
Jako na prilozenem obrazku (ujela mi tam ta jedna tretina , omlouvam se)?
U te ulohy s odmocninami mi vyslo, ze zobrazenim relace jsou osy souradnic.
↑ zdenek1:
Dik,
nakonec jsem to vyresil (druhou metodou).
Mohl byste mi, prosim, jeste potvrdit to reseni 110?
↑ jira:
110 a) jak píše ↑ Asinkan:
b)