Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
připravuju se na písemku, takže dneska budu mít několik dotazů ohledně hyperboly, první je tady:
x^2,-y^2=1 je dána hyperbolaUkažte, že absolutní hodnota rozdílů vzdáleností každého bodu této hyperboly od bodů E[odm.2;0] F[-odm.2;0] se rovná 2.
zapsal jsem si |EF|-|FX|=2 ... Ale tedka jsem tak trochu na mrtvym bodu :)
Díky moc za pomoc :)
vzdálenost těch dvou bodů dostaneš z pytágorovy věty a pak uděláš rozdíl. Do tý pytagorovky potřebuješ vědět, že y-nová souřadnice je
Tedy
odečtením dostaneš 2
Dobrýden dostali jsem domácí ukol a ja sem se pokusila ho spočítat. Narazila jsem ale na vec, která mi děla problém. Dostali jsme úlohu: Napište rovnici rovnoosé hyperboly s ohnisky F1 má souradnice -6,2 a F2 má souřadnice 14,2. Vypocítala jsem si střed a ten my vyšel se souradnicemi 4,2. Excentrita od ohniska F1 do sředu my vyšlo 10. ALe dále nevím jak dále. Mám snad použít nějaký vzoreček?

mas k tomu prikladu vysledky? neco tu mam, ale asi je to dost nepravdepodobny :)) Tak bych si to rad zkontroloval :)
↑ FlyingMonkey:
ANo vysledek ma vyjít na hore (x-4)na druhou - (y-2)nadruhou a a dole má být lomeno padesát a udruhého taky lomeno padesát. akorát my nwím jak mame prijit k tomu lomeno padesát...:) podle nejakeho vzorecku??
Zdravím vás,
↑ pospisilova148:
začátek v pořádku, teď bys měla dopočíst
,
(pokud je rovnoosá, potom
), máš
a sestavit rovnici - viz odkaz + náčrt v odkazu.
místo na hoře (myslím, že je to "nahoře")-dole je vhodnější zápis pomoci místních prostředku pro matematický zápis:
to je jen zápis, nepočítala jsem to.
Bude lepší, když si podle pravidel založiš své vlastní téma. Kolega FlyingMonkey určitě dohledne na průběh řešení, děkuji.
Jinak je v tom zmatek a nejde se zorientovat. Děkuji.