Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ felix:
Jak zní úkol? Vyřešit rekurentní rovnici, nebo najít limitu pro
? Protože najít exaktní řešení takovéto rovnice může být problém.
Je možné ukázat, že
↑ Pavel: Mám najít tu limitu, právě že vím, že to má konvergovat k tomu iracionálnímu číslu, ale nevím, jak to ověřit. Mám taky ukázat, že
určitě to s tím souvisí. U toho zlomku mě napadlo řešit to jako kvadratickou rovnici. Nejprve označím celý zlomek jako x a pak ve jmenovateli zlomku zas najdu x, takže pak řeším kvadratickou rovnici, ale nevím jestli to tak jde, protože dostanu dva kořeny a pokud mám dokázat, že to konverguje k tomu číslu, tak jsem trochu zmatený. Dík za radu.
↑ felix:
Ano, vede to opravdu na kvadratickou rovnici
. To ale k důkazu konvergence posloupnosti
nestačí. Musíš dokázat, že posloupnost je monotónní, v tomto případě rostoucí, a omezená shora. Lehce se ukáže, že všechny členy posloupnosti jsou kladné, proto připadá v úvahu pouze kladné řešení kvadratické rovnice.
Pavel napsal(a):
↑ felix:
... Lehce se ukáže, že všechny členy posloupnosti jsou kladné, ...
ovšem za předpokladu, že posloupnost (a_n ; n = 1 ,..., oo) má pouze reálné členy - zatím o tom nepadla zmínka.
Bez tohoto předpokladu existuje nekonečně mnoho imaginárních posloupností, které oné rovnici rovněž vyhovují.
↑ Rumburak:
To je pravda. V případě komplexních čísel by se o posloupnost v klasickém slova smyslu nejednalo. Mohli bychom definovat něco jako multiposloupnost - mnohoznačnou posloupnost - a zkoumat např. její hromadné body :-)