Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim
prosím o ověření tohoto výpočtu.
Mám pochybnosti o tom jestli se touto funkcí řeší závislost na předchozím pokusu.
Uniká mi smysl toho kombinačního čísla. Podle mne pravděpodobnost, že jednou nezasáhne, je
, že nezasáhne ze dvou nezávislých pokusů dvakrát, je
, čtyřikrát ze čtyř je to
. Obdobně pravděpodobnost, že šestkrát po sobě zasáhne je
. Dohromady jsou to opět nezávislé jevy a pravděpodobnost, že po sobě nastanou je
.
EDIT: Obecně je to pravděpodobnost, že střelec z deseti pokusů čtyřikrát zasáhne a šestkrát nezasáhne v libovolném předem stanoveném pořadí. Počet takovýchto pořadí je právě
, takže výše uvedený výsledek by mohl být pravděpodobnost, že z deseti pokusů čtyřikrát nezasáhne, bez dalších podmínek. Snad se nepletu.
↑ claudia:
Nepleteš, je to opravdu tak. Notorický kverulant by akorát doplnil slovo "právě" (právě čtyřikrát nezasáhne).
Při tomto konrétním zadání ovšem souhlasím, že tam kombinační čísla nemají co dělat.
↑ LukasM:
Oběma dík
Mám totiž tohle řešení, které by mělo být potvrzené od profesora. Takže podle vás i mého původního názoru by se měl vzorec, který je použit použít v případě kdy není dané pořadí.
Mám tu obdobný příklad ve kterém je opět použit tento vzorec.
Jestli to tedy chápu dobře, pak je v tomto případě výpočet správný.
Je to tak?
Předem dík
Ano, přesně tak, v tomto případě je takový postup v pořádku a kombinační číslo má ve výpočtu svůj jasný význam (které dvě střely ze tří se minuly).