Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdá se vám to těžké?
ANO | 8% - 1 | |||||
NE | 83% - 10 | |||||
NEVIM | 0% - 0 | |||||
NEROZUMIM ZADANI | 8% - 1 | |||||
Počet hlasujících: 14 |
Ty komutující matice si představíme jako vektory a chceme dokázat, že i součet komutujících matic, popřípadně komutující matice vynásobená skalárem, též komutuje (to vyplývá z žádané definice podprostoru).
Mějme komutující matice X, Y. Pak součet zjevně komutuje. Také po vynásobení skalárem matice komutují: .
Víme, že inverzní matice s A jistě komutuje. Víme, že jedntková matice komutuje. Pokud by tedy dimenze byla 2, máme bázi. Mám i podezření, že by to tak mohlo být. Ale nejsem si ale jistá, jak tu dimenzi elegantně zjistit?
V nejhorším se dá prvky té matice označit jako a, b, c, d a řešit hrubou silou soustavu rovnic.
EDIT: Nebylo by možno změnit název tématu, třeba na podprostor komutujících matic? Lingebra je široké téma :-)
↑ claudia:
Dokonce možná ještě jednodušším případem matice komutující s danou maticí je ona sama. Teď večer se mi ale po pár pokusech v Mathematice zdá, že by v maticích 2x2 mohlo platit něco takového jako že jsou vždy lineárně závislé (a teď jsem už dokonce i přišel na to, proč - fakt to platí).
Každopádně pokud se napíšou ty rovnice po otrockém vynásobení zleva a zprava a výsledky se porovnají, tak vyleze soustava 4 rovnic o 4 neznámých, po jejichž řešení zjistíme, že dimenze je opravdu jen 2.
Pěkný důvod, proč to nějak tak je, uvádí kolega BrozekP na konci tohoto tématu.
↑ Olin:
Děkuji za odkaz :-) Ve skutečnosti jsem jej mezitím i sama našla, ale nevzdělaná v oblasti vlastních vektorů a vlastních čísel jsem to zdůvodnění zatím nepochopila :-) Ani z pohledu xxxxx by to tedy asi nebylo zjednodušení. Tedy pokud jej řešení ještě zajímá :-)
Postřeh, že matice je sama se sebou komutující, je výborný :-) Ta lineární závislost se dá ukázat nějak snadno? Na první pohled to nevidím (tedy bez použití dim=2 :-).
↑ claudia:
Bez použití dimenze 2 to asi nepůjde, protože ve vyšších to spíš neplatí. Ovšem pro bude
,
což se nahlédne rozepsáním do složek, je totiž dobré vědět, jak se u matic 2x2 rychle najde inverzní :-)
↑ Olin:
Perfektní :-)
Já myslela bez banálního použití způsobem: máme prostor dimenze dvě -> žádné tři vektory nemohou být lineárně nezávislé -> E, A, A^-1 jsou lineárně závislé :-)
Teď mě napadlo ještě lepší zdůvodnění (ovšem s využitím letní lingebry) - uvedená rovnost je ekvivalentní (po vynásobení M) s rovností
,
ovšem je charakteristickým polynomem matice M, tedy podle Hamilton-Cayleyho věty dostaneme po dosazení nulovou matici.
Po troše zobecnění bychom dostali asi i to, že v maticích je lineární kombinací .