Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ akishavi:
Ahoj, ano, dokázal bych to spočítat a dokázal bych to sem i hodit. Raději ale poradím.
Využij linearity integrálu. V prvním členu substituuj logaritmus, v druhém použij per partes.
Integrand má smysl, pokud je definovaný.
Edit:
↑ perdy: Jsem rád, že se shodneme :-)
Řešení dokáže vygenerovat i automat: integrate sqrt(ln x)/x + x*e^x. Otázka je, jestli opravdu potřebujete znát to řešení, nebo jestli spíše potřebujete zjistit, která bije :-)

↑ akishavi:
Máte nějaké materiály k přednášce? V těch by teorie měla být. Navíc tohle je látka, která se bere i na mnoha středních školách, existují i středoškolské učebnice. Máš něco k tomuto tématu?

Zkus integrování nastudovat z
http://www.mojeskola.cz/Vyuka/Php/Learn … rokem6.php
myslím, že jsem to kdysi četl a že je to dobrý materiál.
Já taky integrovat vůbec neumím, tak můžeme zkusit, jestli se to z toho materiálu dá pochopit :-)
Bylo doporučeno na
použít per partes.
K té je tam psáno
. Připadá mi tedy, že to funguje tak, že to mohu použít na součin funkcí, a jeden součinitel se mi "zintegruje" a druhý "zderivuje".
V tomhle konkrétním případu to vypadá, že mi vůbec nevadí, pokud se mi zintegruje e^x, protože to se nijak nezmění. Zato x se derivováním zjednoduší.
Takže si označím:
u' = e^x
v = x
Z toho pak:
u = e^x
v' = 1 (EDIT, děkuji :-)
Takže
.
Možná :-) Jestli to akishaviovi pomůže alespoň od někoho, kdo tomu nerozumí :-)

↑ claudia:
Přesně tak, jen si doplň čárku u
v rovnosti
.
A u druhého integrálu bylo doporučeno použít substituci.
Dobrá, tedy
. Skriptum radí vyjádřit si dx v závislosti na dt. (Tady mi přijde trochu nejasné, co přesně to ten diferenciál je.)
.
Bezmyšlenkovitě dosadíme.
.
Tak asi nemohu tvrdit, že nevím jak. Ale rozhodně nevím proč :-)
V každém případě též děkuji za exkurzi :-)

↑ claudia:
Dobře, jen bych přirozený logaritmus ve shodě se zadáním značil raději ln.
Ono nemusíš řešit, co ten diferenciál je, protože to takhle prostě funguje. Podstatné je, co říká věta. A ta říká:
,
kde
.
Můžeme tedy psát nejprve
.
Toto je však přesně tvar levé strany z věty, kde
a
. Podle věty tedy zavedeme
a věta říká:
.
To vypočteme a dosadíme zpět za t.
Věta se dá samozřejmě jednoduše dokázat. To, že funguje pracování s „diferenciály“ tak, že si je můžeme rozepisovat jak jsi to udělala, je jen zjednodušení pro rychlost a přehlednost zápisu. Že to vždy funguje by se jistě dalo nějak dokázat.
↑ BrozekP:
Děkuji velice. To už je pro mne dokonale uvěřitelné :-) (Resp. už je najednou i jasné, k čemu to hraní s diferenciály slouží)