Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 08. 02. 2011 11:05

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Derivace, integrál

Mno, od těch tečen bych se raději držel dál. Asi i fyzik by chtěl, aby derivace $x^3$ v nule byla nula, ale jak tím bodem vést tečnu?

claudia napsal(a):

Mimochodem, pokud graf není takto "rovný", tak mám dokonce pocit, že úplně každá přímka s ním má v dostatečně malém okolí nejvýše jeden společný bod :-)

Co chudák funkce
$f(x) = \begin{cases} \sin\left( \frac 1x \right) & \text{pro }x \neq 0 \nl 0 & \text{pro }x=0 \end{cases}$
a přímka $y=0$ na libovolném okolí nuly?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#27 08. 02. 2011 11:21

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Čo sa mňa týka, som spokojný s klasickou deriváciou :-) Akurát som teraz zistil, že ju mám ešte radšej, ako predtým. Vám ostatným ďakujem za debatu, ale zo mňa už asi nič rozumné k tejto téme nevylezie.

#28 08. 02. 2011 13:57

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Olin napsal(a):

]
A jakou bude mít v nule derivaci funkce
$f(x) = \begin{cases} x^4 & \text{pro }x \in \mathbb{Q} \nl x^2 & \text{pro }x \notin \mathbb{Q}\end{cases}$
?

Nejspíše $f'\(0\)=0$?

Z definice:
$\lim_{h\rightarrow 0} \frac{f(h)}{h}=0 \Leftrightarrow \forall \epsilon>0 \exists \delta \forall h\in\(-\delta;\delta\) \|\frac{f(h)}{h}\| < \epsilon$

Nechť nám tedy někdo dá takové $\epsilon$.

Zvolíme $\delta=\frac{\min\(\epsilon,1\)}{2}$ a ukžeme, že $\forall h\in\(-\delta;\delta\) \|\frac{f(h)}{h}\| < \epsilon$.

Vezměme tedy jedno takové $h$. Buď platí $h\in \mathbb{Q}$ nebo $h \notin \mathbb{Q}$.

Pokud $h\in \mathbb{Q}$, pak $\|\frac{f(h)}{h}\| = \|h^3\| < \|\delta^3\| = \delta^3 < \delta < \epsilon$.

Pokud $h \notin \mathbb{Q}$, pak $\|\frac{f(h)}{h}\| = \|h\| < \|\delta\| = \delta < \epsilon$.

Nebo asi přes squeeze theorem, ale budu si muset rozmyslet, jak jej aplikovat, když nerovnosti platí jen mezi -1 a 1.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#29 08. 02. 2011 13:59

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Olin napsal(a):

Co chudák funkce
$f(x) = \begin{cases} \sin\left( \frac 1x \right) & \text{pro }x \neq 0 \nl 0 & \text{pro }x=0 \end{cases}$
a přímka $y=0$ na libovolném okolí nuly?

Pravda, tou nás též profesor Zajíček strašil. Ale teprve díky tobě jsem objevila její skutečnou krásu :-) (Předtím jsem jen postřehla, že má nekonečně mnoho průsečíků s y=0 obecně.)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

Zápatí