Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 08. 02. 2011 11:05

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Derivace, integrál

Mno, od těch tečen bych se raději držel dál. Asi i fyzik by chtěl, aby derivace $x^3$ v nule byla nula, ale jak tím bodem vést tečnu?

claudia napsal(a):

Mimochodem, pokud graf není takto "rovný", tak mám dokonce pocit, že úplně každá přímka s ním má v dostatečně malém okolí nejvýše jeden společný bod :-)

Co chudák funkce
$f(x) = \begin{cases} \sin\left( \frac 1x \right) & \text{pro }x \neq 0 \nl 0 & \text{pro }x=0 \end{cases}$
a přímka $y=0$ na libovolném okolí nuly?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#27 08. 02. 2011 11:21

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Čo sa mňa týka, som spokojný s klasickou deriváciou :-) Akurát som teraz zistil, že ju mám ešte radšej, ako predtým. Vám ostatným ďakujem za debatu, ale zo mňa už asi nič rozumné k tejto téme nevylezie.

#28 08. 02. 2011 13:57

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Olin napsal(a):

]
A jakou bude mít v nule derivaci funkce
$f(x) = \begin{cases} x^4 & \text{pro }x \in \mathbb{Q} \nl x^2 & \text{pro }x \notin \mathbb{Q}\end{cases}$
?

Nejspíše $f'\(0\)=0$?

Z definice:
$\lim_{h\rightarrow 0} \frac{f(h)}{h}=0 \Leftrightarrow \forall \epsilon>0 \exists \delta \forall h\in\(-\delta;\delta\) \|\frac{f(h)}{h}\| < \epsilon$

Nechť nám tedy někdo dá takové $\epsilon$.

Zvolíme $\delta=\frac{\min\(\epsilon,1\)}{2}$ a ukžeme, že $\forall h\in\(-\delta;\delta\) \|\frac{f(h)}{h}\| < \epsilon$.

Vezměme tedy jedno takové $h$. Buď platí $h\in \mathbb{Q}$ nebo $h \notin \mathbb{Q}$.

Pokud $h\in \mathbb{Q}$, pak $\|\frac{f(h)}{h}\| = \|h^3\| < \|\delta^3\| = \delta^3 < \delta < \epsilon$.

Pokud $h \notin \mathbb{Q}$, pak $\|\frac{f(h)}{h}\| = \|h\| < \|\delta\| = \delta < \epsilon$.

Nebo asi přes squeeze theorem, ale budu si muset rozmyslet, jak jej aplikovat, když nerovnosti platí jen mezi -1 a 1.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#29 08. 02. 2011 13:59

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Olin napsal(a):

Co chudák funkce
$f(x) = \begin{cases} \sin\left( \frac 1x \right) & \text{pro }x \neq 0 \nl 0 & \text{pro }x=0 \end{cases}$
a přímka $y=0$ na libovolném okolí nuly?

Pravda, tou nás též profesor Zajíček strašil. Ale teprve díky tobě jsem objevila její skutečnou krásu :-) (Předtím jsem jen postřehla, že má nekonečně mnoho průsečíků s y=0 obecně.)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

Zápatí