Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám pomocí věty o derivaci inverzní funkce nalézt derivace techto funkcí argtgh a argcotgh. A jsou tyto derivace stejné.Stejné si myslím jsou pouze formálně, mají jiné definiční obory. Prosím poradte. Diky :))
Zdravím,
můžeš, prosím, nějak upřesnit, k čemu se má poskytnout rada?
1) derivace inverzní funkce.
2) arctgh
3) inverzní funkce k arctgh
Obdobně pro 2. funkci v otázce.
"definiční obory" jsou obory, na kterých je funkce prostá, což souvisí s požadavkem "být inverzní".
Děkuji.
jelena napsal(a):
"definiční obory" jsou obory, na kterých je funkce prostá, což souvisí s požadavkem "být inverzní".
Úlohu jsem si cvičně vyřešila, ale nejsem si jistá, zda jsem pochopila podstatu této rady. Je to sice pravda, protože tgh i cotgh jsou v celém definičním oboru ryze monotónní, takže prosté, takže jejich definiční obory jsou právě totéž jako části definičního oboru, na kterých je funkce prostá. Přesto rozdílný definiční obor jejich inverzních funkcí (a tedy i derivací jejich inverzních funkcí) vyplývá spíše z rozdílných oborů hodnot funkcí tgh a cotgh?
claudia napsal(a):
... tgh i cotgh jsou v celém definičním oboru ryze monotónní ...
Toto tvrzení bohužel neplatí pro funkci cotgh, jak lze vidět i na jejím grafu zde,
nicméně i ona je na svém definičním oboru prostá.
↑ claudia: děkuji :-)
Můj příspěvek je spíš pokus (v ramci úklidových aktivit) navázat s autorkou dotazu nějaký smysluplný kontakt.
Doufám, že jsem touto větou nic neporušila - obě funkce (jak "původní", tak k ni inverzní jsou prosté na svém definičním oboru), snad bych měla uvést nejen "být inverzní", ale i "mít inverzní".
Odpověd, která by se hodila pro Tebe, by měla být poskytnuta od opravdové matematické autority. Já matematiku neumím.
Pokud ještě máš pochybnosti a chtěla bys ještě nějak upřesnit svou úvahu, napíš prosím a doufám, že někdo z kolegů pomůže. Kolegům děkuji.
Zdravím.
↑ Rumburak:
děkuji a zdravím.
Rumburak napsal(a):
claudia napsal(a):
... tgh i cotgh jsou v celém definičním oboru ryze monotónní ...
Toto tvrzení bohužel neplatí pro funkci cotgh, jak lze vidět i na jejím grafu zde,
nicméně i ona je na svém definičním oboru prostá.
Pravda, děkuji, to byla zkratkovitá úvaha (navíc jsem se nechala zmást tím, že to píší i ve wiki :-). Nicméně je alespoň pravda, že je v každém bodu definičního oboru klesající? Protože věta o derivaci inverzní funkce, jak ji znám já (*), monotonii vyžaduje.
*) http://www.karlin.mff.cuni.cz/~spurny/d … -pred.pdf, Věta 1.6.34
jelena napsal(a):
Odpověd, která by se hodila pro Tebe, by měla být poskytnuta od opravdové matematické autority. Já matematiku neumím.
Kéž bych toho uměla alespoň tolik jako vy :-) Rozhodně jsem to nemyslela jako připomínku, spíše jako otázku, jestli v té větě není skryta nějaká úvaha, která mi uniká.
↑ claudia:
Že fce cotgh je klesající v každém bodě svého definičního oboru, to už pravda je (máme-li na mysli reálný definiční obor).
Je klesající na každém z intervalů (-oo, 0) , (0, +oo) .
Děkuji. Nebylo by tedy vhodné opravit to i zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbolic … _kotangens ? Mohu to udělat i sama, ale při své úrovni znalostí se necítím oprávněna přispívat do encyklopedie :-)

↑ claudia:
Opraveno :-)