Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 02. 2011 22:12

Luelle
Zelenáč
Reputace:   

matice endomorfismu

Prosím o radu, mám zadaný endomorfismus a mám zjistit matici endomorfismu f vzhedem k bázi M. Konkrétně
Endomorfismus f prostoru Z na čtvrtou, modulo 7, který je dán předpisem :
f(x,y,z,w) = (2x+3y+z+5w, y+4z+3w, x+6z+2w, 3x+y+4z+w)
najděte matici endomorfismu f vzheledm k bázi
M = {(1,3,2,2), (0,2,5,1), (1,2,2,6), (2,4,3,1)}
vím jak najít matici vůči kanonickým bazím i když mám zadáno od báze M k N, ale když je zadaná jen jedna, tak nevím jak na to. Myslím, že to je kvůli tomu endomorfismu. Může mi někdo nastínit postup ?

• (téma jako vyřešené označil(a) Luelle)

#2 08. 02. 2011 22:20

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: matice endomorfismu

Tak když umíš najít matici vůči dvěma různým bázím, tak určitě umíš i případ, kdy ty dvě různé báze jsou náhodou stejné, ne? Vždycky jde jen o to dosadit bázové vektory a najít jejich souřadnice v "cílové" bázi.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 08. 02. 2011 22:21

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Endomorfismus není nic složitějšího, naopak je to speciální případ homomorfismu, kdy výchozí i cílový prostor jsou jeden a ten samý. To, že nemáš zadánu bázi N, tě nemusí trápit, prostě použiješ znovu M.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#4 08. 02. 2011 22:44

Luelle
Zelenáč
Reputace:   

Už mi to vyšlo. Děkuju.

Zápatí