Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2011 10:56

iasak1982
Reputace:   

vypocet lokalneho extremu

mám takúto funkciu f(x) = x - lnx . Potreboval by som urcit Lokalny extrem.... nieco som pocital ale vychadza to trochu divne.... ja najprv urcim monotonnost a potom dalej lokalny extrem ratam.. a vyslo mi ze na oboch intervaloch rastie, co mi pride ze nema extrem, ak niekto vie nech poradi,vdaka...

vysiel mi jeden stacinarny bod 1
pocital som to na dvoch intervaloch a to od (-nekonecno;1) a druhy (1;nekonecno) .... derivacia mi vysla 1 - 1/x = 0

neviem ci este netreba definovat ze x ma byt rozne od nuly, resp. Df = R - {0}, ale ucili sme sa ze Df sa urcuje z povodnej funkcie a nie z derivacie... sami vidite ze tu trosku neistoty tak mi prosim poradte....

druha derivacia 1 / x(na druhu).... co by nasvedcovalo na lok. minimum, ale vobec nie som si isty... dakujem vam za kazdu radu

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 02. 2011 11:05

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: vypocet lokalneho extremu

jaký je definiční obor logaritmu?

#3 09. 02. 2011 11:15

iasak1982
Reputace:   

Df = ( 0 ; nekonecno )   ... preco?

#4 09. 02. 2011 11:25 — Editoval claudia (09. 02. 2011 11:36)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Protože pak nemůžeš počítat na intervalu "(-nekonecno;1)" :-) A ano, definiční obor derivace nemůže být větší než definiční obor původní funkce. Lokální minimum tam opravdu je. Ta kladná druhá derivace je postačující podmínka (v kombinaci s nulovou derivací první).

Z čeho ti vyšlo, že "na obou (kterých?) intervalech roste"?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 09. 02. 2011 11:40 — Editoval iasak1982 (09. 02. 2011 11:41)

iasak1982
Reputace:   

tak do prvej derivacie som dosadill napr -2..cize 1-(1/(-2))  1+1/2=3/2... ale to je kravina toto podla toho co si vravela...ze funkcia je definovana od ( 0 ; nekonecno ) .. takze tu -2 nemozem dosadit

ja som riesil aj -nekonecno,1

#6 09. 02. 2011 11:45 — Editoval claudia (09. 02. 2011 12:01)

claudia
Richard P. Feynman

Dosazování není tak úplně exaktní metoda. Musela by ta funkce být spojitá. A to není.

Zkus to řešit jako obyčejnou nerovnici. $1-\frac{1}{x}<0$. To by se udělalo jak?

EDIT: Mimochodem, kdyby původní funkce byla $x-\log\|x\|$, tak i ten bod x=-2 bude patřit do definičního oboru (funkce i derivace) a tvůj výpočet stejně nebude fungovat. Je jasné proč?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#7 09. 02. 2011 12:04

iasak1982
Reputace:   

hej jasne... uz hej ked som vyriesil tu nerovnicu, dakujem si poklad, mat tak tvoju hlavicku :-D

#8 09. 02. 2011 12:10

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#9 09. 02. 2011 12:15

claudia
Richard P. Feynman

Prosím. Takže z řešení té nerovnice (a ze spojitosti) lze přímo vyvodit, kde má ta funkce extrém a jaký. Druhá derivace ani není třeba.

#10 09. 02. 2011 12:23

stenly

↑ claudia:První derivaci položíš rovnu nule a vypočítáš stacionární bod(y),ve kterých mohou nastat extrémy(max.,nebo min.).Do druhé derivace dosadíš číselnou hodnotu stacionárního bodu a pokud je větší jak nula,je tam lokální minimum a naopak.

#11 09. 02. 2011 12:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

#12 09. 02. 2011 12:33

claudia
Richard P. Feynman

stenly napsal(a):

↑ claudia:První derivaci položíš rovnu nule a vypočítáš stacionární bod(y),ve kterých mohou nastat extrémy(max.,nebo min.).Do druhé derivace dosadíš číselnou hodnotu stacionárního bodu a pokud je větší jak nula,je tam lokální minimum a naopak.

A pak např. u $f\(x\)=\|x\|$ usoudím, že extrém nemá :-) Nechci být drzá, ale jsem toho názoru, že než to člověk začně počítat takto mechanicky, musí nejprve pochopit, proč to funguje (a kdy to funguje).

#13 09. 02. 2011 14:56

stenly

↑ claudia:Obecně vzato ano.Pokud bys studentům rozepisovala tvou teorii do konečných důsledků,bylo by to sice na místě,ale pak by mnozí moc nerozuměli tvému výkladu.Volím proto cestu pro ně přijatelnou a cílenou,bez zbytečných vedlejších možností.Za pár let ve foru již vím,co studenti cíleně chtějí na daném příkladu .

Zápatí