Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mám takúto funkciu f(x) = x - lnx . Potreboval by som urcit Lokalny extrem.... nieco som pocital ale vychadza to trochu divne.... ja najprv urcim monotonnost a potom dalej lokalny extrem ratam.. a vyslo mi ze na oboch intervaloch rastie, co mi pride ze nema extrem, ak niekto vie nech poradi,vdaka...
vysiel mi jeden stacinarny bod 1
pocital som to na dvoch intervaloch a to od (-nekonecno;1) a druhy (1;nekonecno) .... derivacia mi vysla 1 - 1/x = 0
neviem ci este netreba definovat ze x ma byt rozne od nuly, resp. Df = R - {0}, ale ucili sme sa ze Df sa urcuje z povodnej funkcie a nie z derivacie... sami vidite ze tu trosku neistoty tak mi prosim poradte....
druha derivacia 1 / x(na druhu).... co by nasvedcovalo na lok. minimum, ale vobec nie som si isty... dakujem vam za kazdu radu
Protože pak nemůžeš počítat na intervalu "(-nekonecno;1)" :-) A ano, definiční obor derivace nemůže být větší než definiční obor původní funkce. Lokální minimum tam opravdu je. Ta kladná druhá derivace je postačující podmínka (v kombinaci s nulovou derivací první).
Z čeho ti vyšlo, že "na obou (kterých?) intervalech roste"?
tak do prvej derivacie som dosadill napr -2..cize 1-(1/(-2)) 1+1/2=3/2... ale to je kravina toto podla toho co si vravela...ze funkcia je definovana od ( 0 ; nekonecno ) .. takze tu -2 nemozem dosadit
ja som riesil aj -nekonecno,1
Dosazování není tak úplně exaktní metoda. Musela by ta funkce být spojitá. A to není.
Zkus to řešit jako obyčejnou nerovnici.
. To by se udělalo jak?
EDIT: Mimochodem, kdyby původní funkce byla
, tak i ten bod x=-2 bude patřit do definičního oboru (funkce i derivace) a tvůj výpočet stejně nebude fungovat. Je jasné proč?
Prosím. Takže z řešení té nerovnice (a ze spojitosti) lze přímo vyvodit, kde má ta funkce extrém a jaký. Druhá derivace ani není třeba.
↑ claudia:První derivaci položíš rovnu nule a vypočítáš stacionární bod(y),ve kterých mohou nastat extrémy(max.,nebo min.).Do druhé derivace dosadíš číselnou hodnotu stacionárního bodu a pokud je větší jak nula,je tam lokální minimum a naopak.
stenly napsal(a):
↑ claudia:První derivaci položíš rovnu nule a vypočítáš stacionární bod(y),ve kterých mohou nastat extrémy(max.,nebo min.).Do druhé derivace dosadíš číselnou hodnotu stacionárního bodu a pokud je větší jak nula,je tam lokální minimum a naopak.
A pak např. u
usoudím, že extrém nemá :-) Nechci být drzá, ale jsem toho názoru, že než to člověk začně počítat takto mechanicky, musí nejprve pochopit, proč to funguje (a kdy to funguje).
↑ claudia:Obecně vzato ano.Pokud bys studentům rozepisovala tvou teorii do konečných důsledků,bylo by to sice na místě,ale pak by mnozí moc nerozuměli tvému výkladu.Volím proto cestu pro ně přijatelnou a cílenou,bez zbytečných vedlejších možností.Za pár let ve foru již vím,co studenti cíleně chtějí na daném příkladu .
Stránky: 1