Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

1. Společný jmenovatel.
2. Pronásobit.
3. Místo sin x dostaneš x přes aritmetiku a tabulkovou limitu fce sinx/x.
4. L'Hospital.
5. Tabulková limita.
Takhle od pohledu to vypadá na 1/6, ale nepočítal jsem.
↑ halogan: vydelil jsem ty Xka mezi sebou jako u klasickeho nasobeni
↑ halogan: no kdybych je take vydelil mezi sebou tak by mi vznikli jednotky a nevim jak bych dostal Fci sinx/1
Méně elegantní, ale také možné, je tu na roznásobenou funkci
rovnou 3x použít l'Hospitalovo pravidlo a pak dosadit. Jinak souhlasím s haloganem, že ten "upravený" tvar je krajně podezřelý. Roznásobení k němu rozhodně nevede.
A teď již je tedy jasné, jakými dvěma způsoby se dá dostat k výsledku? :-)
↑ claudia: no v tom poslednich dvou vyrazu od hologana mi prijde ze x/sinx = 1 pristom jsem vsude nasel ze sinx/x = 1
Můžeš si to představit jako
. Alternativně obě lze triviálně řešit l'Hospitalem :-)
↑ claudia: j tak a ja se od samyho zacatku snazil dostat ten sinx nahoru abych mohl pokracovat podle vzorce :D

↑ Meglun:
Super.
Jen taková vsuvka: U všech limit výrazů a/b, které jsou rovné jedné si to můžeš představit tak, že na okolí toho daného bodu (většinou jedničky) se "a" chová skoro stejně jako "b", takže je jedno, zda počítáme limitu a/b nebo b/a.
Je třeba také vědět, jak se toho podílu zbavit v nějaké složitější limitě. Já to tady dělám přes aritmetiku limit. Dobré znát tu větu.
↑ halogan: tím myslíš tuhle větu ?
Po otevření přeposlední modrý obdelník