Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak se přeci jen ještě neobejdu bez vaší pomoci :D .
Rozložil jsem si to na součin, ale nevím jak mám rozlišit vnitřní/vnější funkci. Vždycky si říkám, že vnitřní je to, co bych dělal první když bych to přímo řešil, ale tady nevím :/ .
↑ Hnykda:
Rozložit to na součin sice je možné, ale řekl bych, že tady bude šikovnější derivovat přímo tenhle tvar.
Kdybys chtěl vyčíslit hodnotu y(x) pro nějaké dané x, tak bys nejdřív začal určením hodnoty exponentu, ne? Tedy exponent -- x^2 - 2x + 1 -- je vnitřní funkce. Vnější je pak e^t.
Takže opět, , , .
Jinak kdyžs to tedy rozložil na součin, tak z toho máš .. součin. A ten se derivuje podle pravidla o derivaci součinu.
Takže pokud jsi udělal něco jako , tak derivace bude vypadat . (e je jenom konstanta.)
Ahaa, tak jsem na to konečně přišel. Paní profesorka nám zatajila ten vzorec pro "e" a já se to furt snažil dělat přes složenou f'(g(x)) . g' .
Ještě bych měl nějaké na kt. jsem nepřišel, jestli můžu poprosit:
![kopírovat do textarea $ln^3 [{x^2-1}]$](/mathtex/9a/9afbdde87a600d977eef4b96cd345037.gif)
.... pardon, zlomky jsem se ještě v texu neučil
↑ Hnykda:
Aha. Pokud ti chybí vzorečky, pomůže ti navíc vzoreček ? Kde a > 0 je konstanta, x je proměnná podle které se derivuje a ln je přirozený logaritmus.
Počítat se to bude podle tohohle vzorečku a opět derivace složené funkce.
Edit: Logaritmus na třetí? To nezní jako správné řešení... Do logaritmu patří základ té exponenciály, exponent se pak zderivuje za násobítko (podle vzorce o derivaci složené fce).
To se mi moc nezdá...
.
Wolfram Alpha se mnou ve výsledku souhlasí (jenom ten ještě hodil tu dvojku na konci do logaritmu).
Nepřipadá mi, že by tenhle výsledek šel upravit na ten tvůj.
↑ Hnykda:
Třetím krokem myslíš
? To je přesně použití vzorce na derivaci složené funkce.
Když to udělám pomaleji. Vnitřní funkce je
, vnější je
. Derivuju to jako složenou funkci
.