Nevím už jak mám počítat..počítala jsem různýma vzorečkama a nevychází to.. :-(
zadání je:
vypočítejte objem kulové výseče a obsah kulového vrchlíku, je-li:
1)
(rhó)- p = 6cm
v = 8cm
2) r = 5cm
(rhó) - p = 4cm
↑ janickacz123:
nejaké vzorčeky. Odkaz (Treba klikať aj hore na jednotlivé záložky - vlastnosti, povrch, objem...)
Poprosím aspoň náznak riešenia. Ktoré vzorce si použila, čo Ťa zabrzdilo?
1) len dosadíš - s čím bol problém?

ale chtěla bych vědět i postup jak se to počítá, jinak jsem to dosazovala asi do špatných vzorečků...vůbec nevím když tam nejsou ani ty vzorečky
↑ janickacz123:
Vzorečky uvidíš, keď stlačíš odkaz a ešte klikneš hore vpravo na záložky vlastnosti, povrch, objem...
↑ janickacz123:
↑ Dana1:
jinak "Smazat" u prvního příspěvku mají jen moderátoři, protože tím by se smazalo celé téma

a ten vzoreček je pro který příklad ?

a pro 2) kde znám:
r = 5cm
(rhó) - p = 4cm
bude jaký vzoreček?

a když neznám v tak jak to mám počítat?
↑ janickacz123:
Z Pytagorovej vety vyrátaš vzdialenosť PS a odrátaš ju od polomeru.
↑ janickacz123:
Pytagorova veta: r^2 = (PS)^2 + (ró)^2
Keď za r a ró dosadíš čísla ( ^2 = na druhú), vyjde Ti (PS)^2, odmocníš a máš PS. Z obrázka vidno, že r - PS = v
↑ janickacz123: ty vzorce jsem opravil

nevím v tom obvodu kulové výseče jestli to mam dosazovat v celém vzorečku a u obsahu kulového vrchlíku jestli to mám taky dosazovat do celého vzorečku...
↑ janickacz123:
Obvod kulové výseče?
Tvoje zadanie:
vypočítejte objem kulové výseče a obsah kulového vrchlíku, je-li:
1)
(rhó)- p = 6cm
v = 8cm Objem V, obsah S - tie prvé vzorce od Byk7
2) r = 5cm
(rhó) - p = 4cm Objem V, obsah S; v vyrátaj, ako som Ti písala vyššie a dosaď do rovnakého vzorca. Nevidím, s čím by mohol byť problém.
Proste dosadíš do niektorého zo vzorcov, je ich tam viac. Možno aj v učebnici niečo bude, alebo nie?

právě že jsem nenašla v žádné učebnici
↑ janickacz123:
Janicka - vzorce Ti dal BakyX, príspevok číslo 6. Úloha 1 proste tam, kde vidíš v napíšeš to číslo, ktorému sa v rovná, kde vidíš ró napíšeš číslo, ktoré patrí k ró. (Ako keby písmenká vygumuješ a miesto nich dáš príslušné čísla.) Pomocou kalkulačky dorátaš.
Úloha 2 tie isté vzorce, ibaže v si musíš vypočítať z Pytagorovej vety. Stále si mi nevysvetlila svoj problém. Vzorce tu máš (stačia tie 2 od BakyXa). Pytagorovu vetu som Ti napísala. Proste dosaď a použi kalkulačku.
Pytagorova veta: r^2 = (PS)^2 + (ró)^2 r^2 = r na druhú, (ró)^2 = ró na druhú
Stále hovoríš, že nemáš vzorce, ale máš (BakyX).