Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré odpoledne,
mějme přímku, jež je definována dvěma body v trojrozměrném prostoru a plochu, která je definována třemi, lépe čtyřmi body v tomtéž prostoru, přičemž tyto body tvoří troj-/čtyřúhlelník na této ploše. Já se snažím zjistit několik věcí:
- protíná přímka tuto plochu?
- protíná přímka tuto plochu a zároveň vytyčený mnohoúhleník na ní?
- v kterém bodě protíná tato přímka plochu, pokud protíná?
Abych se přznal, nemám ani nejmenší tušení, jak toho dosáhnout, ačkoliv jsem programátor, matika mi paradoxně vždy činila potíže a proto nejsem schopný uvést ani nástřel řešení. Za rady předem děkuji :)
To ano, nicméně zcela jsme vynechali 3D + jak říkám, zrovna se nekamarádím se s matematikou, takže mi dělá problém to přenést do praxe.

↑ ninebarblues:
Tak to by mne zajímalo, co jste ve stereometrii brali, pokud jste vynechali 3D.
Já bych na to šel přes analytickou geometrii. Klasická úloha vyšetření vzájemné polohy přímky a roviny. Budete potřebovat normálový vektor přímky a normálový vektor roviny. Umíte ty vektory ze zadaných bodů získat? A pokud ano, víte, jak z těch vektorů vzájemnou polohu zjistíte?
Matně si vzpomínám, že nám bylo řečeno něco jako, že prostor se vynechá, protože není dost času a bla bla bla. Neměli jsme zrovna kvalitní výuku.
Ty termíny jsem zahlédl, když jsem si o tom četl a hledal informace, než jsem psal sem na fórum, nicméně nemám tušení, jak s tím pracovat.

↑ ninebarblues:
Možná si pletete analytickou geometrii se stereometrií, protože stereometrie je geometrie v prostoru. Takže pokud byste ve stereometrii vynechali 3D, nic by tam nezůstalo :)
Zkuste se mrknout na tuto stránku. Lecos tam je vysvětleno.
Umíte ze zadaných bodů získat potřebné vektory? Vzpomínáte si (aspoň matně), jak se pracuje s vektory a jaký mají význam?
to je možné :)díky za odkaz, jak tak koukám, je tak toho dost a dobře vysvětleného. co se týče těch vektorů, to jsem si odvodil ze zdrojových kódů, které jsem měl kolem 3d k dispozici. dál u to zvládnu s pomocí dané diplomové práce, děkuji. :)

↑ ninebarblues:
Tak jo, velmi oceňuji samostatný přístup. Kdyby byl nějaký problém, tak sem ještě napište.