Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ georgeo4:
Umíte derivovat?
Umíte derivovat složené funkce?
↑ georgeo4:
Tak druhou derivaci dělejte jednoduše, vemte výsledek první derivaci a postupujte úplně stejně, jako kdyby to byla zadaná funkce.
A jako součin by to derivovat šlo, ale je to úplně zbytečné. Tu konstantu vytkněte před derivaci a derivujte jen tu mocninu.
Ale mimochodem tam máte chybku, výsledek první derivace by měl být .
↑ georgeo4:
Přesně tak, jen to násobení jedničkou na konci je ve výsledku zbytečné.
↑ georgeo4:
To určitě není správně. Pokud se tedy bavíme o první derivaci .
Jak jste k tomu výsledku došel?
Rovnice je
EDIT: Opravena chybička, ↑ Tychi: díky za upozornění. Já jsem tu chybu totiž už udělal tady ↑ teolog: a teď jsem to jen opsal.
↑ georgeo4:
Tak sem ten postup napište a my chyby najdeme.
↑ georgeo4:
Ak je toto tá prvá derivácia a má sa to rovnať nule, pre ktoré číslo to bude nula?
↑ georgeo4:
Je to cesta, jenže diskriminant není ještě výsledekm celé rovnice. Ten se pak musí dosadit do vzorce.
Ale použití diskriminantu je tady úplně zbytečné. Protože součin na levé starně je roven nule v případě, kdy jeden z činitelů je roven nule. A trojka rovna nule nebude nikdy. Takže zbývá dořešit, kdy bude ta závorka rovna nule. A to bude kdy?
↑ georgeo4:
Ano, je to -3.
↑ georgeo4:
Přesně tak.
↑ georgeo4:
Spousta funkcí má asymptoty, nemusí být nutně lomenné.
Na výpočet asymptoty existují vzorce.
Asymptota bez směrnice neobsahuje y, tedy x=0 ano, ale není to jediný případ.