Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, mohla bych vás moc laskavě poprosit, jestli by jste mi to ochotně řekl, jak to počítá...dlouho jsem si přemýšlela už půl dne a hledala jsem přes internetu ani ve skriptě...nic jsem nenašla. Prosím, poraďte mi.
z = z_2 o z_1
z_1(x,y) = (-y+6 , x) a z_2(x,y) = (y , -x)
z = z_2 * (-y+6 , x) = (y , -x)*(-y+6 , x) = (-2y+6, -2x)
Promiň, já tomu nerozumím. Děkuji za pomoc.
↑ zdenek1: děkuji velmi.
↑ Verena:
Tento obor matematiky jsem nikdy nestudovala, přímo k úloze asi pořádný výklad neposkytnu (musela bych si to nastudovat a asi by mi to nešlo). Snad něco najdeš v této sbírce odkazů nebo kolegové doplní (kolegům děkuji).
Ať se vede.
Takže úplně polopatě: skládání zobrazení je dosazení jednoho do druhého, přesněji pravého do levého. Takže když si rozepíšu po složkách
a
a dosadím za x,y do druhého zobrazení x',y' z prvního zobrazení (to je to složení), dostanu
,
což je předpis složeného zobrazení (a jestli to dobře chápu, to, co nazýváte transformačními rovnicemi), které můžu zpátky vyjádřit ve vektorové formě jako . Typ zobrazení tu lze určit jednoduchou úvahou: zobrazím-li bod [x,y], pak se x-ová souřadnice nezmění, ale y-ová se zmenší o 6. Dojde tedy k posunutí (což je typ zobrazení) o vektor (0,6) (určující prvek). Takhle jednoduché je to ale jen u posunutí, u ostatních shodností je třeba znát obecný tvar jejich předpisu, nejčastěji ve formě matice.
↑ Verena:
Študovala som Matfyz, ale dávno a toto sme nebrali.
Len som si naštudovala, čo Ti radil Cynyc a zdá sa mi, že to zloženie v 2. príklade na veľkom bielom papieri, čo si dala na kontrolu máš dobre.
To pokračovanie už neviem, čo je ...
Nechcem Ťa mýliť, ale našla som o stredovej súmernosti pod číslom 3.1.4 takéto niečo. Netuším, čo to je, ale netýka sa to toho Tvojho 1. príkladu na veľkom bielom papieri, čo si dala na kontrolu? Mal by to byť predpis, ako sa zobrazuje bod v stredovej súmernosti, alebo nie?
Mne to priradenie tak vychádza, keď si to skúšam. ( x0, y0 sú súradnice stredu S )
Ak by to bolo dobre, predpis pre z1 by bol (-x + 4; -y + 2) predpis pre z2 by bol (-x + 2, -y -6), skladanie sa robí rovnako ako v predchádzajúcom príklade.
Ak Ťa mýlim, prepáč...
↑ Verena: K prvnímu viz ↑ Dana1: (rada je dobře), ke druhému: rovnice vyšly stejně. Jde o otočení, střed máš nalezený dobře, úhel by se dopočítal pomocí matice rotace -- známe prvky matice, dopočíst alfu je snadné. Pokud jsem ale pochopil zadání, alfu ani S jsme hledat nemuseli.
Ať se daří.