Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 02. 2011 23:57

tedd
Zelenáč
Reputace:   

derivace složené funkce

Chtěl bych se zeptat na postup řešení derivace příkladu:
y=(x^2+1)^arctg(x)

Co jsou zkoušel sám, tak mi vycházelo:
2x*arctg(x)(x^2+1)^arctg(x)-1, což ale není dobře. Zkoušel jsem to zkontrolovat přes nějaké sw, které to však počítají pomocí exponenciálních funkcí a já se k podobnému výsledku nemůžu bez jejich použití nijak dobabrat.

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 24. 02. 2011 00:35

Asinkan
Reputace:   

Re: derivace složené funkce

Tak proč ty funkce nepoužiješ? Zkus to přepsat pomocí vzorce: $f(x)=e^{ln(f(x))}$ a pak derivuj.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#3 24. 02. 2011 00:37

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Bez exponenciální funkce to skutečně nepůjde.

Když v exponentu je nějaká funkce závisející na x (nebo obecněji, na té proměnné, podle které se derivuje), tak se na to nedá použít vzoreček $\left( x^n \right)' = nx^{n - 1}$ -- ten vzoreček totiž předpokládá, že n nezávisí na x.

Bude třeba přestat se vyhýbat exponenciální funkci. Ona se navíc derivuje strašně hezky: $\left( \exp x \right)' = \exp x$. Obecná mocnina se pak definuje jako $a^x := \exp(x \ln a)$.

Takže když podle definice obecné mocniny přepíšu tu tvoji funkci, tak mám $y = \left( x^2 + 1 \right)^{\arctan x} = \exp \left( \arctan x \cdot \ln \left( x^2 + 1 \right)\right)$. Dál se to derivuje podle vzorečku o derivaci složené funkce a toho vzorečku výše pro derivci exponenciály. (A taky vzorečku pro derivaci logaritmu.)

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#4 24. 02. 2011 00:43

Asinkan
Reputace:   

↑ tedd:
ještě připomenu větu o logaritmech: $ln(x^C)=C*ln(x)$

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#5 24. 02. 2011 07:06

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#6 24. 02. 2011 12:10

tedd
Zelenáč
Reputace:   

Jo, už to chápu, díky moc. :)

Zápatí