Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zřejmě nebyl použit vůběc vzorec 1.1 - je to tak?
Odmocnina nemůže zrušít umocnění jen tak (běz úpravy) a tady se mi zdá - nezruší vůběc.
Překontroluj, prosím, počáteční úpravu v
. Děkuji.
Také děkuji.
Potom je třeba ještě přepočíst meze. Pokud je x od 0 do 5, potom meze pro
vzniknou dosazením mezních hodnot x do vzorce pro zvolenou substituci.
↑ johny0222:
Nejdřív si zkus upravit výraz pro derivaci tedy:
y'=sqrt(x)+x/(2*sqrt(x))=...=3*sqrt(x)/2
Pak 1+y'^2=1+9*x/4=(4+9*x)/4
No a teď zkus integrovat.
Výsledek je opravdu 335/27.
Po editaci:
Aha ty už to máš. Já jsem si nevšiml.
Tak udělej odmocninu ze 4 (ve jmenovateli) a substituci dej:
4+9*x=t^2
dx= 2*t*dt/9 pro x=0 je t=2 a pro x=5 je t=7
No a zbytek už dopočítáš.
↑ johny0222:
určitě mohl, omlovám se, měla jsem na to upozornit, ale nevšimla jsem toho - derivace součinu byla v pořádku, tak jsem se nezaměřila na možnost úvodní úpravy.
derivace
je
to je pro poslední návrh.
Výsledek musí být stejný, jelikož ani v původní variantě zde chyba není.
↑ Honzc: děkuji.
↑ johny0222:
Odmocni tu 4.
Už jsem ti to psal jak to udělat. (o 5 příspěvků nahoře)
Máš tam čemu se rovná dx, máš tam i meze pro t.
Tedy takto:
↑ johny0222:
Ty opravdu nevíš, že sqrt((4+9*x)/4)=sqrt(4+9*x)/sqrt(4)=sqrt(4+9*x)/2?
↑ Honzc:
Zdravím,
asi by se kolega neptal, kdyby věděl (spíš kdyby si toho všiml). Některé neprovedené úpravy snižuji efektivnost výpočtů, ale nemají příliš velký vliv na správnost výpočtů.
Děkuji.
↑ jelena:
Asi jsem hloupý, ale pan kolega johny0222 ve své předposledním příspěvku sám dospěl k tomu, že počítal integrál z sqrt((4+9*x)/4). Já jsem mu jenom doporučil aby tu druhou odmocninu ze 4 vyčíslil jako číslo 2 a netahal ji do nějaké substituce. To, že jsem ve svém výpočtu neprováděl úpravy jak pro pitomce jsem dělal proto, že se mi za prvé nechce zbytečně tolik psát a za druhé proto, že u vysokoškoláka bych předpokládal alespoň základní znalost úpravy výrazů.
↑ Honzc:
Děkuji.
Jelikož kolega již označil své téma za vyřešené, tak si dovolím OT:
1) na úvod nepřevedl součin mocnin na jednu mocninu s racionálním exponentem a derivoval zadání jako součin - moje nepozornost, že jsem si nevšimla, že úpravu neprovedl. Ale součin derivoval správně, tedy v písemce by problém nebyl, ať použije jeden nebo druhý postup.
2) použití vzorce
to je chyba a takové chyby již se snaží vyvarovat ↑ johny0222:.
3) substituce je v pořádku, efektivnost výpočtu zvyší vytknutí 2 po odmocnění v jmenovateli, ale pricipiálně je pochopeno.
4) zapomíná měnit meze - to je chyba, v písemce by neprošlo.
Kolega předkládá své návrhy řešení přesně dle místních zásad, tedy není mu co vyčítat, že něco nevšiml, zapomenul a nevím, jaký byl další důvod, že (2) nevytknul.
Tedy bych navrhovala kolegu v jeho snaze podpořit a volit mirnější komentář. Zejména, když si počtu příspěvky jiných uživatelů v tématech (nejen VŠ).
Optimizmus, co všechno se předpokládá u vysokoškoláka, již jsem davno ztratila. Věřím, že kolega nespadá do takové kategorie, nad kterou jsem optimizmus ztracela (a navíc splnil moji prosbu a označil témata za vyřešená).
Děkuji a pozdrav :-)
Stránky: 1