Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám podobné typy příkladů a nevychází mi ani jeden.
-------------------------------------------------------------------------------
V rovině je dán trojúhelník o vrcholech A=[-2,8], B=[-1,1], C=[6,2].
Vypočítejte poloměr kružnice opsané.
-------------------------------------------------------------------------------
Vím, že nejdříve si udělám osy stran.
Např.
=================
AB=B-A=(1,-7)
normálový vektor (7,1)
7x+y+c=0
Střed strany AB=(2,5)
Dosadím a dostanu rovnici
7x+y-19=0
=================
BC=C-B=(7,1)
normálový vektor (1,-7)
x-7y+c=0
Střed strany BC=(5/2,3/2)
Dosadím a dostanu rovnici
x-7y+8=0
Když dostanu střed ze soustavu dvou rovnice a vyzkouším vypočítat vzdálenost
od nějakého vrcholu pomocí ,
kde s1,s2 jsou souřadnice středu kružnice opsané a x1,x2 je vrchol.
Bohužel mi nevyjde správný výsledek. Má to být 5.
Další příklad(jen jiné souřadnice, ale stejný výsledek), kde mi to taky nevychází
A=[1,1], B=[2,8], C=[-6,2]
Byl by někdo hodný a vysvětlil mi, kde jsem udělal chybu.
Díky
↑ piiity: brali jste rovnici kružnice? tak je to mnohem jednodušší
tím myslím: musíme na to nazírat jinak, tohle není kružnice opsaná trojúhelníku, ale trojúhelník vepsaný do kružnice, pomohlo?
všechny ty tři body musí ležet na kružnici a rovnici kružnice známe (doporučuji dosazovat do obecné - nebo prostě né do středové)
↑ piiity:
Neskúšal si to cez vzdialenosť bodov? Stred je od každého bodu vzdialený rovnako.
↑ mikl3:
Takže to mám vyzkoušet tímto způsobem:
Jinak nechápu to "tohle není kružnice opsaná trojúhelníku, ale trojúhelník vepsaný do kružnice"
Já jsem myslel, že je to stejné tzn. trojúhelník je uprostřed a kružnice, která se dotýká jeho vrcholů.
↑ piiity: ano, v podstatě to je stejné (fakticky), ale my se na to díváme jinak, díváme se na to jako kružnici, které je vepsán a to popisují rovnice kružnice, kdežto předtím jsme se na to dívali "opačně" a popisovali jsme to jinými rovnicemi
↑ piiity:
Máš v zadaní, že je daný trojuholník troma bodmi a máš zistiť polomer kružnice opísanej, takej, čo tými bodmi prechádza.
Ten polomer je presne vzdialenosť stredu od tých bodov.
Tie rovnice sú myslím dobre, ja som ich (po dvoch) odčítala, upravila potom pomocou vzorca a^2 - b^2 a asi polovicu príkladu už mám...
aky je vysledok chcem vediť ci som na nič alebo ci som superman
↑ miso16211:
Ano výsledek má být 5.
Pokud ti to vyšlo, mohl bys to prosím rozepsat?
yesy yes mam jednoduche banalne rie+senie s vysledkom 5
↑ miso16211:
Ano, poloměr je 5.
a chcem + :)
a bol som prvy
a prosim pište ak nerozumiete :)
↑ miso16211:
Pokud už zjistíš, že trojúhelník ABC je pravoúhlý, tak veškeré tvoje další manévry jsou zbytečné, protože AB musí být průměr, a stačí tedy vydělit dvěma.
↑ piiity: který postup myslíš? pokud ten s rovnicemi kružnice do kterých ty body dosadíš, tak ten platí pro jakýkoliv trojúhelník, kterému je opsána kružnice (jak již víme resp. platí pro kružnice, jimž jsou vepsány trojúhelníky :)
↑ piiity: tak jo, jedno z nějvětších potěšení se mi splnilo, ale vylezu s kůží na trh - jsem muž, ta fotka je půvabná (to neříkám jen já) australská (i když kořeny polské) herečka