Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj... mám problém. Nemůžu nikde vyčíst jak se dělají rovnice s kombinačními čísly... Neumíte to někdo vysvětlit pro hlupce jako jsem já? Dík...
Mám tady třeba x nad (x-2) = 6 ... pořád na to nemůžu přijít, i když je to primitivní. Dík
Nechci aby to tu za mě někdo řešil... jde jen o ukázkovej příklad, no... nechci aby to za mě někdo vyřešil... jen potřebuju nakopnout a ostatní mi už snad půjdou.... ostatně jsem si myslela, že tyhle stránky jsou na pomoc lidem, kteří zrovna matematiční talenti nejsou.... ale omlouvám se, jestli to tu nějak narušuju.... :(
↑ Janča09:Zdravím , posílám jen pár typů . Jsou to jen příklady . Ostatní se pak řeší analogicky . Pomůže ti to ?
↑ Janča09:
tak sem nejakej ten priklad napis, marne premejslim jak to vysvetlit obecne. na prikladu ti to snad vysvetlim.
Zdravim :-) ocisluji jednotlive kroky a ty napises, ktery neni jasny, OK? - to je tvoje rovnice
1. budu rozepisovat pouze 1. zavorku - vsechno delam jako kombinacni cislo, n=x-1, k=x-2 - kopirovano z wikipedie
upravuji pouze dolni pravou zavorku
2.
3. rozepisi "vetsi faktorial" do nasobku tak dlozho, az mam mensi faktorial, abych mogla kratit
4.
5. - toto je prvni zavorka po uprave. stejne upravim druhou zavorku, davam velky pozor na znamenka, musim brat v uvahu definicni obor pro x. OK?
↑ Alesak:
Zdravim :-) sice, mela bych rici - "chod studovat literaturu", ale budu rada, kdyz kolegyni pohlidas - at se na nas nezlobi :-) . Mam to vsechno spravne?
↑ jelena:
taky zdravim :) mas to cely dobre.
jeste doplnim ze tady je dobry pouzit pravidlo , takze
, kde n = x - 1, a k = x - 2. to pravidlo(stejne jako spousta ostanich) se da vycist z pascalova trojuhelnika.
a tu literaturu bych se mel vazne jit ucit, ze slohovy casti se mi poved plnej pocet:(