Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte, je pozdě, ale celý večer řeším integrály, už mi zbyly jen tři nevyřešené, poradí někdo? Stačí ráno :-)
Takže první:
Druhý: - založila jsem mu na doporučení nové téma
Třetí:
Ten třetí jsem teď zkusila přes substituci t=sin x a vyšlo mně a konečný výsledek ale Wolfram mi vyhodil nějaký jiný (možná stejný, ale jinak upravený), mám to C dobře?
Zdravím,
A) se mi zdá v pořádku.
B) mne teď nenapadá - zkus online stroje z úvodního tématu VŠ
C) asi nejrychlejší: užití součtových vzorců a přechod na poloviční úhel:
pro jmenovatel:
pro čitatel:
Potom rozdělit na 2 zlomky.
Příště, prosím, do jednoho tématu jednu úlohu. Děkuji.
↑ jelena: děkuji, zkusila jsem ten C přes poloviční úhly, ale zdá se mi to složitější než přes tu moji substituci-dopočítala jsem to - výsledek shodný s Wolframem... Ale může mi někdo potvrdit, že ten můj původní postup se substitucí je taky správny ? Myslím subst. t=sin x
↑ ladab:
Substituce i výsledek C je dobře (přičtení integrační konstanty předpokládám).
S ohledem na obor hodnot funkce sinus je ve výsledu možno ještě odstranit absolutní hodnotu:
.
EDIT: Zde ale není triviální otázka intervalu, na němž výsledek platí.
↑ Rumburak: ano, děkuji, tu konstrantu tam mám samozřejmě :-)
A to s tím oborem hodnot nechápu, proč to můžu odstranit? Obor hodnot funkce sin je od -1 do 1 takže ta absolutní hodnota by tam měla být, ne??? Jinak výjde třeba ln (-2) a co pak? Ty absolutní hodnoty obecně nechápu, chjo!
↑ ladab:
Do svého předchozího příspěvku ↑ Rumburak: jsem ještě doplnil jednu důležitou drobnost.
↑ Rumburak: tak to už nechápu vůbec, mrknu na to odpoledne, zatím díky moc
↑ ladab: Když -1 <= sin x <= 1, potom 0 <= 1 + sin x <= 2 i 0 <= 1 - sin x <= 2 .
↑ ladab: Úloha nalézt PF v úloze C má řešení maximálně na každém z otevřených intervalů
(1) , probíhá mn. celých čísel ,
neboť v krajních bodech není integrovaná funkce definována, ostatně ani funkce
(2) .
Každý z intervalů (1) "má" i svoji vlastní integrační konstantu nezávislou na integračních konstantách pro ostatní intervaly.
Formálně správný zápis výdledku by byl:
na každém z intervalů (1).
↑ ladab:
děkuji za zprávu (když jsem psala příspěvek, jsi ještě neměla substituci pro zadání C (tak?), proto jsem nemohla nic posoudit), můj návrh byl takový pokus o náznak kreativity. Příště zůstanu u standardů (a snad ani to ne).
Zdravím v tématu.
↑ Rumburak:
To bych měla :-) Zebrologie je v hlubokém úpadku.
Děkuji velmi a zdravím.
Stránky: 1