Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 05. 2008 12:04

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Nové kalkulačky ve výuce

Stále více mých spolužáků na SŠ začíná mít kalkulačky, které jsou schopné řešit rovnice, soustavy rovnic, do určité míry počítat s komplexními čísly atd… Zajímalo by mě, jak na to zareaguje naše školství? Za chvílu budou mít takové stroje všichni.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#2 24. 05. 2008 12:37

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Nové kalkulačky ve výuce

A k cemu by takova kalkulacka nekomu byla? K reseni domacich ukolu? Kalkulacka ti asi navyplivne postup, ale jenom reseni. Cili k nicemu. Mozna se to hodi jako kontrola vysledku, ale nic vic.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 24. 05. 2008 16:28

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

podle me to je skvelej nastroj, hlavne ty co umi grafy. s tema rovnice to zas tak horky neni. driv sem mel obyc jenom kalkulacku, co sice umela grafy ale tim to taky koncilo. v breznu sem si koupil pda(ipaq 114), dal sem si tam tu nejlepsi kalkulacku co sem sehnal(spacetime), a vrchol reseni rovnic je kvadraticka s komplexnima parametrama. umi to i nektery integraly a derivace, a 3d grafy s parametrem, ale rek bych ze to je spis jenom nastroj na lepsi vizualizaci nebo nekdy overeni vysledku. vyuku to jenom zlepsi, aspon podle mejch zkusenosti.

jeste k tem pda, je to skvelej nastroj, hlavne pro ty co dojizdi nebo musi stravit spoustu casu na nudnejch hodinach. od ty doby co ho mam mi cekani vubec vubec nevadi. daj se na tom cist knizky, hrat hry, ucit literatura, a spousta dalsich veci. tech par tisic je urcite dobra investice.

#4 24. 05. 2008 22:47

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

U nás na střední byly grafické kalkulačky zakázané při písemkách. To? reakce :-)

Problém bude také v tom, že školy nerady přijímají novinky, které zatěžují pěněženky rodičů. Někomu se to může zdát jako diskriminující proto, že nemá peníze na hi-tech kalkulačku. Osobně si myslím, že je dobré umět řešit úlohy s tužkou a papírem, čím víc má člověk techniky k dispozici, tím více na to hřeší...

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#5 25. 05. 2008 09:51

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Já mám od střední fakt super kalkulačku, na mobilu, umí plus a mínus a taky krát a dokonce i děleno..:)

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#6 25. 05. 2008 11:04

Olin

Právě jde o to, že se zakazují kalkulačky s grafickým displejem, ale ty budou už za chvíli střední proud…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#7 25. 05. 2008 11:23

didik
Reputace:   

Podle mě by se na střední škole v hodinách matiky neměly kalkulačky používat vůbec. Člověk pak zleniví a zakrní. Naše matikářka říká, že ten kdo počítá na kalkulačce ztrácí odhad. Já dokonce nepoužívám příliš kalkulačku ani ve fyzice (tedy za předpokladu, že jsou čísla v zadání dostatečně jednoduchá), ale to je spíš dano tím, že se mi dost často stává, že do kalkulačky špatně na?ukám čísla.
Ještě takový dodatek znal jsem jeden extrémní případ, kdy jeden spolužák mého kamaráda spoléhal natolik na kalkulačku, že potom měl problém počítat s čísly do dvaceti a to už byl na střední škole.

Vím, že nic nevím.

#8 25. 05. 2008 12:38

Tomsus
Reputace:   

U nas na vysoky nikdo ani kalkulacku nenosi. Protoze jako vysledek vzdycky dostaneme funkci pro neco a rekne se "a to uz si muzete tuknout do kalkulacky". O tohle jsem se snazil uz na gymplu, ale tam nejak furt trvali na cislech... :-(

#9 25. 05. 2008 18:13

Ivana
Reputace:   32 

↑ didik:Souhlasím s tebou a jsem zásadně proti kalkulačkám jak na ZŠ , tak na SŠ . Jak říká vaše matikářka s kalkulačkou ztrácí student odhad a pomalu i selský rozum .

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#10 25. 05. 2008 18:52

Olin

Já bych kalkulačky úplně nezatracoval. Docela se mi líbí přístup naší matikářky, která při některých písemkách kalkulačky zakáže, ale standardně je máme povoleny. Na jednu stranu se sice vyplatí dávat dobře základní aritmetiku a mít odhad, ovšem vedle toho si také cením dobrých schopností práce s kalkulačkou (mnoho mých spolužáků má lepší stroj než já, ale většinou z toho neumí dostat to co já). Navíc v některých partiích matematiky je kalkulačka prakticky nutností (takové to kde je sinová věta atd).

MKS Náboj iKS

#11 25. 05. 2008 18:59

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

↑ Olin: Doporučuji přečíst nějakou knížku od Feynmana, bude se ti to určitě líbit a dotýká se i diskutovaného problému :-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#12 25. 05. 2008 19:35

didik
Reputace:   

Olin napsal(a):

Navíc v některých partiích matematiky je kalkulačka prakticky nutností (takové to kde je sinová věta atd).

To není tak docela pravda. Hodnoty goniometrických funkcí a logaritmů můžeme najít v tabulkách

Vím, že nic nevím.

#13 25. 05. 2008 19:49

Olin

↑ didik: Beru, ale numerické tabulky jsou přežitek… A lidé mají už spíš po ruce kalkulačku, než tabulky, takže by se měli zaměřit spíše na tu.

MKS Náboj iKS

Zápatí